Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Orus Reis τώρα: Στην Αττάλεια το πλοίο, στο Καστελόριζο η Σακελλαροπούλου
ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΗ NAVTEX Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Orus Reis τώρα: Στην Αττάλεια το πλοίο, στο Καστελόριζο η Σακελλαροπούλου

Orus Reis τώρα: Στην Αττάλεια βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 χθες το βράδυ.

Orus Reis τώρα: Τρεις ώρες πριν λήξει η τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου το “Oruc Reis” που από τα τέλη Ιουλίου έπλεε παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα και να αλλάζει πορεία. Το Marine Traffic, έδειχνε προορισμό προς τα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε νέα δέσμευση της περιοχής όπως είχε προαναγγείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα μεσάνυχτα έληξε η Navtex επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας όπως και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να φέρνει νέα δεδομένα στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν δεν πρόκειται για ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του Ταγίπ Ερντογάν τότε φαίνεται πως ξεκινά η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η άμεση αποχώρηση του “Oruc Reis” και του τουρκικού στόλου από την ανατολική Μεσόγειο ήταν το αίτημα που έθεσε η Αθήνα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αλλάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση που θα δώσει ο πρωθυπουργός μετά την νέα τροπή που πήραν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στην 1 το μεσημέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του χθες το βράδυ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο κάλεσε την Τουρκία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και επανέλαβε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τότε την λύση μεταξύ των δύο χωρών θα την δώσει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. “Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων”.

Στο Καστελόριζο η Σακελλαροπούλου

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται σήμερα στο Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την απελευθέρωση του ακριτικού νησιού. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί και στα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς και τους ναύτες του πολεμικού ναυτικού.

Πέτσας για αποχώρηση Oruc Reis: Θετικό βήμα – Περιμένουμε συνέχεια και συνέπεια

Θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια προκειμένου η Τουρκία να δείξει με συνέπεια ότι ακολουθεί επιλογές αποκλιμάκωσης. «Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν ανανέωσε την Navtex η Τουρκία

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία δεν ανανέωσε τη NAVTEX για το Oruc Reis με αποτέλεσμα το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά σκάφη να εξέλθει από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και να βρίσκεται πλέον στο λιμάνι της Αττάλειας.

Yeni Safak για αποχώρηση Oruc Reis: «Διάλειμμα για τις διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ»

Για «διάλειμμα» του Oruc Reis λόγω ΝΑΤΟ κάνει λόγο η Yeni Safak. Όπως υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, που συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χλμ (από 15.000 που είχαν σχεδιαστεί αρχικά), ανεστάλησαν και το Oruc Reis μάζεψε τα καλώδια λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η Yeni Safak αναφέρει ότι το σκάφος επέστρεψε στην Αττάλεια με τη λήξη της προηγούμενης Navtex το προηγούμενο 24ωρο, ενώ αναμενόταν να συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη φάση των ερευνών.

Δείτε ακόμη

Σοϊλού: “Είμαστε ένα ευγενές έθνος – Θα κυβερνήσουμε τον κόσμο”
Τουρκική προεδρία για Μακρόν: “Ένας Ναπολέων στην εξοχή”
Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Μην περιφέρεστε γύρω – γύρω στα νησιά» – “Μακρόν, θα έχεις πρόβλημα”
«Stolen Cerberus»: Εντυπωσιακές εικόνες από την κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ
Το “τέλειο deal” Ελλάδας – Γαλλίας και η δυσαρέσκεια της Μέρκελ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις