Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Όρουτς Ρέις Καστελόριζο: Ανάβει “φωτιές” η Γενί Σαφάκ, “στρίβει προς Βορρά το πλοίο”
ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ "ΦΩΤΙΑ"

Όρουτς Ρέις Καστελόριζο: Ανάβει “φωτιές” η Γενί Σαφάκ, “στρίβει προς Βορρά το πλοίο”

Όρουτς Ρέις Καστελόριζο: Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, «έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Όρουτς Ρέις Καστελόριζο: Έως την Ρόδο και το Καστελόριζο θα πραγματοποιήσει έρευνες το Ορούτς Ρέις μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Ορούτς Ρέις θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο». Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, «έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στην δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου», αναφέρει συγκεκριμένα το σημερινό δημοσίευμα.

Παραληρεί και ο Τσελίκ: Σε περιοχή που μας ανήκει το Oruc Reis

Νωρίτερα την Τρίτη, σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε την Ελλάδα πως “λειτουργεί σαν πειρατική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο” και “προσπαθεί να ξεπεράσει το μπόι της”. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφερόμενος στο Oruc Reis, επεσήμανε πως “διεξάγουμε μελέτες στην υφαλοκρηπίδα μας, σε περιοχή που ανήκει στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας”. “Δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα” πρόσθεσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε αναξιόπιστο συνομιλητή την Αθήνα. “Αν ψάχνετε για έναν αξιόπιστο συνομιλητή, αυτός δεν είναι άλλος από την Τουρκία”.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας χαρακτήρισε “προβοκάτσια της Ελλάδας” την αποστολή στρατιωτών στο Καστελόριζο και υπενθύμισε τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με την αποστρατικοποίηση. “Προειδοποιούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις προβοκάτσιες στο Καστελόριζο”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας ότι “το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Επίθεση και στη Γαλλία

Ο Ομέρ Τσελίκ έστρεψε τα πυρά του κατά και κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αν ο Μακρόν έχει βάλει κόκκινη γραμμή για τη Γαλάζια Πατρίδα, του την επιστρέφουμε και έχουμε τη δύναμη να την επιστρέψουμε” επεσήμανε και πρόσθεσε: “Οι Γάλλοι δεν θα επιτύχουν τίποτα φέρνοντας τα αεροσκάφη του Rafale στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή ήττα της ελληνικής κυβέρνησης”.

Δείτε ακόμη

Rafale, Belhara και προσωπικό 5ετους θητείας φέρνουν οι προκλήσεις Ερντογάν
Παραληρεί και ο Τσελίκ: “Σε περιοχή που μας ανήκει το Oruc Reis – Δεν αφορά την Ελλάδα”
Ερντογάν σε στρατηγούς: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό»
Πρόκληση Anadolu: «Ονειρεύεται» αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις