Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις Τουρκία: Έξαλλη η Άγκυρα με τις δηλώσεις Μπορέλ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις Τουρκία: Έξαλλη η Άγκυρα με τις δηλώσεις Μπορέλ

Κυρώσεις Τουρκία: Την αντίδρασή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κυρώσεις Τουρκία: Με το ίδιο προκλητικό ύφος και σε υψηλούς τόνους το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του “κουνάει το δάχτυλο” στην Ευρώπη και εκφράζει την αντίδρασή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφέροντας ότι η ΕΕ υπερβαίνει τα όρια και τις αρμοδιότητές της καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά και ειδικά το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

Η ανακοίνωση:

“Η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε αυτούς τους δύο, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος αρχιπέλαγος. Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία τα ελληνικά νησιά, και ειδικά το Καστελόριζο, να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η ΕΕ προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής”.

Δείτε ακόμη

Μπορέλ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις- Αυτός είναι ο κατάλογος των κυρώσεων
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις