alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λίβανος νεκροί: Μακραίνει κι άλλο η λίστα των θυμάτων
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος νεκροί: Μακραίνει κι άλλο η λίστα των θυμάτων

Λίβανος νεκροί: Σύμφωνα με το δίκτυο LBC του Λιβάνου, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή τον υπουργό Υγείας, Χαμάντ Χας, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 171.

Λίβανος νεκροί: Μεγαλώνει κι άλλο η λίστα των θυμάτων, μία εβδομάδα μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στον Λίβανο να κάνει λόγο για τουλάχιστον 171 νεκρούς. Σύμφωνα με το δίκτυο LBC του Λιβάνου, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή τον υπουργό Υγείας, Χαμάντ Χας, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ τόσο το λιμάνι της πρωτεύουσας όσο και περίπου 6.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Associated Press, η χώρα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της μετά τις φονικές εκρήξεις της περασμένης Τρίτης.

Στις 18:08 τοπική ώρα έχει προγραμματιστεί η τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πριν από ακριβώς μία εβδομάδα. Ήταν εκείνη ακριβώς η χρονική στιγμή, όταν συνολικά 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού για περισσότερο από έξι χρόνια, τινάχτηκαν στον αέρα. Επίσης να αναφέρουμε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα αποστείλει 50.000 τόνους σιτάλευρου στη Βηρυτό ώστε να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός του Λιβάνου σε σιτάρι, αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Έκτακτη επισιτιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ στη Βηρυτό

Δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν διέθετε στρατηγικό απόθεμα σιτηρών πριν από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη εβδομάδα και όλα τα αποθέματα που κατείχαν ιδιώτες στην μοναδική σιταποθήκη της χώρας καταστράφηκαν από την έκρηξη. Το αλεύρι θα σταλεί «για να σταθεροποιηθεί ο εθνικός εφοδιασμός και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων στη χώρα», επισημαίνεται στην έκθεση του OCHA. Τα σημερινά αποθέματα σε αλεύρι του Λιβάνου υπολογίζεται ότι καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς για έξι εβδομάδες.

«Ένα πρώτο φορτίο 17.500 τόνων αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό εντός των επόμενων 10 ημερών για τον εφοδιασμό των αρτοποιείων για έναν μήνα», σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι η βοήθεια της χώρας του προς τον πληθυσμό του Λιβάνου θα αυξηθεί από 5 σε 30 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ). Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε «έμπιστους εταίρους» και θα έχουν στόχο «να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του.

Οι δωρεές μας θα στηρίξουν τις ιατρικές υπηρεσίες

«Οι δωρεές μας θα στηρίξουν τις ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων και θα επιτρέψουν να δοθούν στέγη, τροφή και άλλα βασικά αγαθά στον πληθυσμό που επλήγη από την έκρηξη», διευκρινίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε δεχθεί επικρίσεις στον Καναδά για το αρχικό ποσό που δεσμεύτηκε να χορηγηθεί στον Λίβανο. Την περασμένη Τετάρτη η Καναδή υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Καρίνα Γκουλντ είχε ανακοινώσει ότι η Οτάβα θα προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί λιβανικής καταγωγής κατοικούν στον Καναδά και συνεισφέρουν καθημερινά στις κοινότητές μας παντού στη χώρα», υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ. Η γιγάντια έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε διοργανωθεί την Κυριακή από τη Γαλλία και τον ΟΗΕ για βοήθεια 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε ακόμη

Τραμπ: Η σχέση μου με τον Σι Τζινπίνγκ έχει φθαρεί λόγω κορονοϊού
Τραγική αποκάλυψη: Η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε ειδοποιηθεί τον Ιούλιο για τον κίνδυνο έκρηξης
LNA: “Βυθίσαμε σκάφος με μισθοφόρους της Τουρκίας – Τους καταστρέψαμε”