alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Super League: Εξώδικο σε ΕΠΟ και Λίγκα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Super League: Εξώδικο σε ΕΠΟ και Λίγκα

Super League: Με εξώδικο που απέστειλαν τόσο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όσο και στην Superleague, τα Χανιά απαιτούν να προβιβαστούν.

Super League: Με εξώδικο που απέστειλαν τόσο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όσο και στην Super League, τα Χανιά απαιτούν να προβιβαστούν στην κορυφαία κατηγορία μέσω αναδιάρθρωσης.

Αναφέροντας σειρά επιχειρημάτων και διατάξεων τα Χανιά απαιτούν -μέσω εξωδίκου που έστειλαν στη Super League και στην ΕΠΟ- να προαχθούν άμεσα στην πρώτη κατηγορία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απειλούν να φτάσουν μέχρι το Διαιτητικό Δικαστήριο και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το εξώδικο της ΠΑΕ Χανιά

«Οπως γνωρίζετε, με την υπ. αριθμ. 37/19.6.2020 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, μεταξύ άλλων αποφασίσθηκαν:

Α. Η αγωνιστική περίοδος 2019-2020 λόγω της πανδημίας παρατείνεται και λήγει την 31.8.2020.

Β. Όλες οι εναπομείνασες αγωνιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΔΙΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (ΜΠΑΡΑΖ) μεταξύ της 13ης ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 1 και της 2ης ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2 πρέπει να έχουν διεξαχθεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή 2.8.2020.

Γ. Η νέα μεταγραφική περίοδος για την περίοδο 2020-2021 αρχίζει την Δευτέρα 3.8.2020 και λήγει την 30.9.2020.

Δ. Με την από 27.7.2020 απόφαση του ΔΣ της SUPER LEAGUE 1 απορρίφθηκε με πλειοψηφία 13-1,η πρόταση για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών μέσω μη υποβιβασμού καμίας ομάδας και συγχρόνως αύξησης των ομάδων μέσω προβιβασμου των δύο πρώτων ομάδων της SUPER LEAGUE 2.

Ε. Με την αντίστοιχη πρόταση Αναδιάρθρωσης με την από 9.6.2020 απόφαση της SUPER LEAGUE 2 που δεν ανετράπη από το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, προτείνεται η αύξηση των ομάδων της SUPER LEAGUE 1 σε 18 μέσω μη υποβιβασμού των δύο τελευταίων και προβιβασμού των τεσσάρων πρώτων ομάδων της SUPER LEAGUE 2.

Στ. Όμως η προγραμματισμένη για την 27.7.2020 συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ την Δευτέρα 3.8.2020.

Ζ. Για την ίδια συνεδρίαση έχει ορισθεί και η συζήτησης επί της από 31.7.2020 απόφασης της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ που εισηγήθηκε στην Ε. Ε. την τέλεση του διπλού μπαράζ και την παράταση της αγωνιστικής περιόδου μέχρι 31.8.2020.

Η αιτιολογία

ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με το άρθρο 10 της Προκήρυξης του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παρ. 3 της αντίστοιχης Προκήρυξης του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 2″κάθε θέμα σχετικό με τους αγώνες μπαράζ θα κρίνεται με απόφαση της ΕΠΟ”,

ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα και με τις δύο προκηρύξεις αυτοί οι διπλοί αγώνες μπαράζ θα έπρεπε να διεξαχθούν εντός των χρονικών ορίων της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020,

ΕΠΕΙΔΗ όμως λόγω της ανωτέρας βίας του κορονοιου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ με την από 19.6.2020 απόφαση της, προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα τα πρωταθλήματα σύμφωνα και με τις επιταγές των διεθνών ποδοσφαιρικων αρχών, αποφάσισε οτι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να ολοκληρωθούν μέχρι και την Κυριακή 2.8.2020,οριζοντας μάλιστα ρητά και δεσμευτικα οτι ο διπλός αγώνας κατάταξης μεταξύ 13ου της SL 1 και του 2ου της SL 2 θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία.

ΕΠΕΙΔΗ η παραπάνω προθεσμία είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ και μάλιστα ούτε προσβλήθηκε από κάποια ΠΑΕ ή Λίγκα, ούτε πολύ περισσότερο ανακλήθηκε από νεώτερη απόφαση της Εκτελεστικης Επιτροπής προ της λήξης της.

ΕΠΕΙΔΗ η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων δεν είναι δεσμευτική, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως ανακλητικη της απόφασης της Εκτελεστικης.

ΕΠΕΙΔΗ η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων είναι τυπικά απαράδεκτη, καθώς αφενός μεν ελήφθη κατόπιν αιτήματος του προέδρου της SL 1,ο οποίος ενήργησε προσωπικά, άνευ προηγούμενης απόφασης του Δ. Σ. και σχετικής εξουσιοδότησης του σώματος προς αυτόν,αφετέρου δε ελήφθη ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ SL 1 ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 7-14!

Ουσιαστικά ανυπόστατη

ΕΠΕΙΔΗ η απόφαση της Εκτελεστικης Επιτροπής που ενδέχεται να εκδοθεί κατά την συνεδρίαση της 3.8.2020 θα είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ, καθώς θα έχει εκδοθεί μετά την λήξη της αρχικής νόμιμα ορισθεισης ΚΙ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣΗΣ προθεσμίας.

ΕΠΕΙΔΗ οποιαδήποτε απόφαση σας περί παράτασης της προθεσμίας λήξης της περιόδου και συνακόλουθης τέλεσης του μπαράζ σε ημερομηνία έως 31 Αυγούστου 2020,θα είναι προδηλως αλυσιτελης, παράνομη, αντικαταστατικη και καταχρηστική.

ΕΠΕΙΔΗ από το γράμμα και την ratio των δύο προκηρύξεων σαφώς συναγεται το συμπέρασμα οτι το διπλό μπαράζ αφορά ρητά την περίοδο 2019-2020 και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διεξαχθεί εκτός των παραταθεντων νόμιμα λόγω πανδημίας αρχικών χρονικών ορίων.

ΕΠΕΙΔΗ είναι νομικά και ποδοσφαιρικά αδιανόητο να διεξαχθεί μία διαδικασία κατάταξης του προηγούμενου πρωταθλήματος με τους κανόνες της νέας αγωνιστικής περιόδου και ειδικά υπό το κράτος της νέας μεταγραφικής περιόδου που ήδη από σήμερα ξεκίνησε και που είναι βέβαιο ότι θα αλλοιώσει τις αρχές του ανταγωνισμού και τις αγωνιστικές ισορροπίες μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων.

ΕΠΕΙΔΗ ο απελθών εκπρόσωπος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Επιτροπείας κ. Herbert HUBEL, με νομική σαφήνεια σας προέτρεψε να σεβαστείτε τους κανονισμούς και τις αποφάσεις και να μην δημιουργήσετε σύγχυση με τις αγωνιστικές εκκρεμότητες μεταξύ προηγούμενης και νέας αγωνιστικής περιόδου.

Το πρωτάθλημα της Super League 2

ΕΠΕΙΔΗ είναι προφανές οτι το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE 2 δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω της ανωτέρας βίας της πανδημίας, παρότι η ΠΑΕ ΧΑΝΙΑ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή των ομάδων στα γήπεδα δηλώνοντας συνεχώς οτι είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη να συμμετάσχει στους αγώνες.

ΕΠΕΙΔΗ ο διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και της ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, πέραν των πρακτικών κι αγωνιστικών λόγων, δεν μπορεί να τελεστεί λόγω της υπαρχουσης εκκρεμοδικιας ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της εκπροσώπου της SL 1, καθώς αν δικαιωθεί το μπαράζ θα είναι άκυρο.

ΕΠΕΙΔΗ μία απόφαση ορισμού μπαράζ είναι προφανώς παράνομη, καθώς ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ!

ΕΠΕΙΔΗ η μόνη εφικτή και δίκαιη λύση για να αρθεί το νομικό αδιέξοδο ως προς τις προαναφερθεισες εκκρεμείς υποθέσεις, είναι ΜΟΝΟΝ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ, μέσω του προβιβασμου στην SL 1των ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ και ΑΟ ΧΑΝΙΑ ή και της ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, ανάλογα με το αν θα επιλεγεί η λύση των 16 ή των 18 ομάδων.

ΕΠΕΙΔΗ μία τέτοια απόφαση δεν αντίκειται στους κανονισμούς και τις αποφάσεις της FIFA, ενώ ως λύση ήδη έχει επιλεχθεί από αρκετές ξένες Ομοσπονδίες, όπως η Τουρκική που αποφάσισε την παραμονή όλων των ομάδων και την άνοδο τριών ομάδων!

 Η μερική αναδιάρθρωση έχει επισυμβεί ήδη

ΕΠΕΙΔΗ ήδη η ΕΠΟ de facto ΈΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ αποφασιζοντας την προαγωγή και των 4 δευτεραθλητριων ομάδων της Γ ‘Εθνικής Ερασιτεχνικης Κατηγοριας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενάντια στις προβλέψεις του ΚΑΠ και της Προκήρυξης, επικαλούμενη την ανωτέρα βία της πανδημίας.

ΕΠΕΙΔΗ ΑΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΠΑΣΧΕΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ ΟΚΤΩ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ!

ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με το άρθρο 79 του Καταστατικού της ΕΠΟ που αποτελεί πιστή αντιγραφή της αντίστοιχης κανονιστικης πρόβλεψης της FIFA, “Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΈΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ FIFA, ΤΗΣ UEFA ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟ “!

ΕΠΕΙΔΗ θεωρούμε ότι πρόκειται για καθαρά αγωνιστικό θέμα του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου, το οποίο μπορεί να επιλυθεί με απόφαση της Εκτελεστικης Επιτροπής της ΕΠΟ, χωρίς μάλιστα κατά την κρατούσα νομική άποψη να δεσμεύεται από την τυπική προϋπόθεση της λήψης της απόφασης με την πλειοψηφία των 3/4 του Ν. 4684/2020.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την αντικανονική και παράνομη εισήγηση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων περί παράτασης της αγωνιστικής περιόδου και τέλεσης του διπλού μπαράζ,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις αντικαταστατικες πρακτικές και μεθοδεύσεις που διαδραματιζονται εντός των κολπων της SL1, προκειμένου να αποτραπεί η αναγκαία κι επιβεβλημένη αναδιάρθρωση του επαγγελματικου ποδοσφαίρου,

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, όπως :

1.Απορριψετε την εισήγηση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων,

2.Διατηρησετε την από 19.6.2020 απόφαση σας,

3.ΚΗΡΥΞΕΤΕ ΛΗΞΑΣΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019-2020 ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

4.Θεωρησετε ότι λόγω της ανωτέρας βίας (Vis Major) δεν μπορεί να διεξαχθεί το διπλό μπαράζ,

5.Αποφασισετε, βάσει του άρθρου 79 του Καταστατικού σας περί Ανωτέρας Βίας και Απρόβλεπτων Περιπτώσεων την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων αυξάνοντας τις ομάδες της SL 1 σε 16 ή 18 μέσω της ανόδου των ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ και ΑΟ ΧΑΝΙΑ ή και της ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, άλλως

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι σε περίπτωση απόρριψης των νόμιμων και δικαίων αιτημάτων μας, θα προσφύγουμε κατά της απόφασης σας στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, ενώ συγχρόνως θα ζητήσουμε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών όσων ΠΑΕ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 2725/1999 (ανυπαρξία μετοχικού κεφαλαίου, χρέη και λοιπές παρανομίες!).

Δείτε ακόμη

Η ευρωπαϊκή δράση επιστρέφει
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ- Αρνητικοί οι υπόλοιποι
Στο κυνήγι του Τσιμίκα και η Σεβίλλη