Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Δικαίωση για το 11μηνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Δικαίωση για το 11μηνο

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Νομικό και πολιτικό πρόβλημα για το τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Με μεγάλη ανακούφιση δέχτηκαν οι συνταξιούχοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους είχαν περικοπεί από τον νόμο Κατρούγκαλου για τους 11 μήνες που εκείνος ετέθη σε ισχύ. Η απόφαση αφορά τους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη και είχαν δικαιωθεί, αφού οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Εδώ ωστόσο προκύπτει ένα νομικό αλλά και πολιτικό συνάμα πρόβλημα.

Και αυτό είναι τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκείνοι που δεν είχαν προσφύγει δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν μελλοντικά. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο για μια μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων που αδυνατούν να μπουν σε μια δικαστική διαδικασία για την διεκδίκηση των χρημάτων τους.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Νομοθετική ρύθμιση

Και εδώ τίθεται το ζήτημα της πολιτικής βούλησης και τελικά της πολιτικής απόφασης: η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να πάρουν τα αναδρομικά του εντεκάμηνου και εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αυτήν την επιλογή ή όχι. Πολιτικά θα είναι μια απόφαση που θα ευνοήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού θα φανεί ως ο πρωθυπουργός που δεν αδικεί μια μερίδα συμπολιτών μας που πρέπει να λάβουν αναδρομικά.

Συντάξεις αναδρομικά επιστροφή: Ο κίνδυνος του λαϊκισμού

Από την άλλη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από πολλούς ως λαϊκιστής, που «χαϊδεύει αυτιά» μιας συγκεκριμένης ομάδας πολιτών για να γίνει αρεστός. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή εκτός από την κυβέρνηση οφείλουν να πάρουν θέση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού πρόκειται για μια απόφαση της δικαιοσύνης που αφορά σε 2,5 εκ. συμπολίτες μας. Εν αναμονή των τοποθετήσεων όλων.

Δείτε ακόμη

Ο Φίλης “αδειάζει” τον Παππά – “Καταδικαστέα όλα αυτά, υπάρχει ανάγκη αυτοκριτικής”
Βίντεο: Βολές Αυγενάκη… για το καλό!
Τραγική επίθεση Πολάκη στον Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις