Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ζευγάρια ύπνος: Το μαζί βοηθάει
PLUS

Ζευγάρια ύπνος: Το μαζί βοηθάει

Ζευγάρια ύπνος: Περισσότερα όνειρα βλέπουν τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, ενώ αναβαθμίζουν τη σχέση τους.

Ζευγάρια ύπνος: Σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι βλέπουν περισσότερα όνειρα και έχουν καλύτερο συγχρονισμό των συνηθειών του ύπνου τους. Παρόλο που σε πολλές χώρες είναι κοινή πρακτική τα ζευγάρια να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, ελάχιστα έχει μελετηθεί έως τώρα η επίδραση που έχει αυτή η συνήθεια στην ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής, μελέτησαν 12 νεαρά υγιή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που πέρασαν τέσσερα βράδια στο εργαστήριο ύπνου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν διάφορες παραμέτρους, τόσο όταν τα ζευγάρια μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι όσο και όταν κοιμούνταν σε χωριστά κρεβάτια. Διαπιστώθηκε ότι ο λεγόμενος ύπνος REM (με όνειρα) ήταν τόσο αυξημένος όσο και λιγότερο διαταραγμένος στα ζευγάρια που κοιμούνταν μαζί. Η φάση REM του ύπνου σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την εμπέδωση των αναμνήσεων, την επεξεργασία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επαφών, καθώς και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

Ζευγάρια ύπνος: Συγχρονισμός των συνηθειών του ύπνου

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί συγχρονίζουν ασυνείδητα τις συνήθειες του ύπνου τους, κάτι που φαίνεται να βοηθά στην εμβάθυνση της σχέσης τους. Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο σημαντική θεωρεί ένα ζευγάρι τη σχέση του τόσο περισσότερο οι δύο σύντροφοι τείνουν να συγχρονίζουν τον ύπνο τους, κάτι που πάντως δεν αποκλείει παράλληλα πως ο ένας μπορεί κατά καιρούς άθελά του να διαταράσσει τον ύπνο του άλλου.

Βελτίωση της φάσης REM του ύπνου

Η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει μία θετική αλληλεπίδραση, κατά την οποία ο κοινός ύπνος βελτιώνει και σταθεροποιεί τη φάση REM των ονείρων, πράγμα που με τη σειρά του βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάθε συντρόφου και μειώνει το συναισθηματικό στρες του. Τέλος, για κάποιον άγνωστο λόγο, τα πόδια των συντρόφων που κοιμούνται μαζί κινούνται περισσότερο από ό,τι όταν κανείς κοιμάται μόνος του, χωρίς όμως αυτό συνήθως να διαταράσσει την «αρχιτεκτονική» ύπνου του ζευγαριού.

Δείτε ακόμη

4 καλοί λόγοι για να τον χωρίσεις το καλοκαίρι
Κρέμα ματιών: Δεν φροντίζει μόνο την επιδερμίδα αλλά και την ψυχολογία σου!
Τρεις νόστιμες και λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις