Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά: Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές…στα καλύτερα τους
PLUS

Καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά: Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές…στα καλύτερα τους

Καλοκαιρινή συνταγή με λαχανικά: Μας χορταίνουν χωρίς πολλά λιπαρά τα οποία λόγου ζέστης (και μονό) κοιτάμε να ξεφορτωθούμε.

Καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά: Τα αγαπημένα μας λαχανικά, χάρη στα θερμοκήπια, μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο. Αλλά ας μην γελιόμαστε, η καλύτερη στιγμή τους είναι όταν είναι στην εποχή τους.  Η “χρυσή” εποχή των λαχανικών, είναι αναμφισβήτητα το καλοκαίρι. Όχι ότι δεν παράγονται λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά τα καλοκαιρινά λαχανικά καταφέρνουν με ένα μαγικό τρόπο, να είναι πιο μυρωδάτα και πιο γευστικά από όλα τα λαχανικά.

Σε μεγάλη ποικιλία, τα λαχανικά του καλοκαιριού τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ωμά ή μαγειρεμένα, δίνοντας χρώμα και έξτρα γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες μας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές…στα καλύτερα τους! Μαζί με αυτά και πολλά θαλασσινά τα οποία μας χορταίνουν χωρίς πολλά λιπαρά τα οποία λόγου ζέστης (και μονό) κοιτάμε να ξεφορτωθούμε.

Καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά: Τα τρία καλύτερα πιάτα 

1)Πράσινη σαλάτα με τόνο

Υλικά για 2 άτομα: 1 αντιδοσαλάτα,  50 γρ. ρόκα baby,  1 ματσάκι νεροκάρδαμο, 50 γρ. κινόα, 20 γρ. φύτρες παντζάρι, 15 γρ. φύτρα σκόρδο, 1 ροδάκινο κομμένο σε φέτες,  ½ κρεμμύδι ξερό τηγανητό, 20 γρ. κορν φλάουρ, 400 γρ. τόνος φρέσκος. Ενώ τα υλικά για το dressing είναι: Χυμός από 2 λάιμ και το ξύσμα, 1 ροδάκινο τζίντζερ 1/2 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. κρεμμύδι ξερό, 100 γρ. ντοματίνια, 1 κ.γ. σόγια 20 γρ., ζάχαρη 1/5 του μάτσου κόλιανδρο και 40 ml ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Πλένουμε τα σαλατικά και τα στεγνώνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε μπολ μαζί με την κινόα και το ροδάκινο που έχουμε κόψει σε φέτες. Προαιρετικά, τα περνάμε από τη σχάρα.   Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά μπαστουνάκια, το περνάμε από κορν φλάουρ και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και να γίνει τραγανό.   Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στον τόνο και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τον περνάμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τον τόνο πάνω από την σαλάτα με το dressing και, τέλος, προσθέτουμε από πάνω τα τηγανητά κρεμμύδια.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 2) Ψητά λαχανικά με ζαμπόνι Νάξου 

Υλικά για 2 άτομα: 1 μελιτζάνα, 2 κολοκύθια, 1 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 3 πολύχρωμες πιπεριές, 20 φέτες ζαμπόνι Νάξου, 200 γρ. ξινομυζήθρα, 100 γρ. ελαιόλαδο. Και τα   υλικά για το dressing πιπεριάς: 1 πιπεριά κόκκινη, 2 πιπεριές κίτρινες, ½ σκελίδα σκόρδο, 50 ml ελαιόλαδο, 30 ml ξίδι, 1 πρέζα αλάτι, και 1 πρέζα πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες (δεν τα αλατίζουμε επειδή το ζαμπόν είναι αλμυρό), τα λαδώνουμε και τα περνάμε από τη σχάρα. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά το ένα πάνω στο άλλο, προσθέτουμε μια κουτάλια ξινομυζήθρα στη μέση και τα τυλίγουμε με το ζαμπόνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά. Για το dressing: Ψήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες στη σχάρα, τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά του dressing και πολτοποιούμε.   Προαιρετικά, προσθέτουμε βασιλικό. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με το dressing.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

3) Σπαγγέτι με γαρίδες, τσίλι και παντζάρι

Υλικά για 2 άτομα: 200 γρ. σπαγγέτι Νο.6, 1/2 κ. γαρίδες, 100 γρ. βολβός παντζαριού, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 πιπεριά τσίλι, 100 ml ζωμός γαρίδας (μπισκ), 100 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. ελαιόλαδο σχοινόπρασο.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις ψιλοκόβουμε. Τα κελύφη τα βράζουμε και τα κάνουμε ζωμό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και το σχοινόπρασο. Τρίβουμε το παντζάρι στο τρίφτη.   Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες, ρίχνουμε το σκόρδο, το τσίλι και το τριμμένο παντζάρι. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.   Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και αλάτι βράζουμε το σπαγγέτι στον χρόνο που γράφει στη συσκευασία και σουρώνουμε. Προσθέτουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δείτε ακόμη

Τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι βλέπουν περισσότερα όνειρα
Τα πέντε ελληνικά νησιά για καλοφαγάδες
Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις