Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

07

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνορα άνοιγμα: Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ οι ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνορα άνοιγμα: Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ οι ΗΠΑ

Σύνορα άνοιγμα: Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε ορισμένες χώρες έχουν βάλει σε περίσκεψη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύνορα άνοιγμα: Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε ορισμένες χώρες έχουν βάλει σε περίσκεψη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα για τους τουρίστες που προέρχονται από αυτές. Στην λίστα βρίσκονται η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και βέβαια οι ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να μην βρεθεί σε αυτήν την «λίστα των ανεπιθύμητων» χωρών. Σε κλειστή σύσκεψη που διενεργήθηκε χθες Τετάρτη, διπλωμάτες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες άρχισαν να επεξεργάζονται τα κριτήρια για την άρση των περιορισμών στα μη ουσιώδη ταξίδια προς την Ευρώπη αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν κατέληξαν ακόμα σε κάποιο τελικό σχέδιο και η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Ένα από τα κριτήρια προς συζήτηση είναι η «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν λάβει, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη. Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πολίτες των ΗΠΑ δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ στο κοντινό μέλλον, επειδή ούτε οι Ευρωπαίοι επιτρέπεται ακόμα να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα, είναι πιθανό ότι αυτός ο παράγοντας (της αντιστοιχίας των μέτρων) να συνδυαστεί και με άλλες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των νέων κρουσμάτων Covid-19, όταν θα παρθεί η απόφαση για το ποιος θα μπορεί να ταξιδέψει ή όχι όπως το αριθμητικό κριτήριο να είναι το όριο των 16 νέων κρουσμάτων μέσα σε 14 ημέρες ανά 100.000 άτομα.

Σύνορα άνοιγμα: Πλήγμα για τις ΗΠΑ η απαγόρευση

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα Ευρωπαίων ταξιδιωτών στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίσει τον κατάλογο των απαγορευμένων χωρών, ο οποίος θα συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ, αυτό θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία καυχιέται εδώ και μήνες για το πόσο καλά ανταποκρίθηκε στο ξέσπασμα, παρά την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Όταν η Ευρώπη χτυπήθηκε πιο σκληρά και έγινε το επίκεντρο της πανδημίας, ο πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε τα ταξίδια για τους πολίτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή τους λόγω της πανδημίας. «Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε ακόμη

Σοκ για τον 29χρονο Γιώργο – “Οι αστυνομικοί έκαναν υπερβολική χρήση βίας”, λέει ο δικηγόρος του
S-400: Η Ρωσία είναι έτοιμη για νέα συμφωνία με την Τουρκία
Δεύτερο κύμα κορωνοϊού προ των πυλών στην Ευρώπη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις