Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γιώργος Ζαπάντης Νέα Υόρκη: Νεκρός από taser αστυνομικών 29χρονος ομογενής
ΚΟΣΜΟΣ

Γιώργος Ζαπάντης Νέα Υόρκη: Νεκρός από taser αστυνομικών 29χρονος ομογενής

Γιώργος Ζαπάντης Νέα Υόρκη: Ο θάνατος του Γιώργου Ζαπάντη "πάγωσε" την ελληνική ομογένεια.

Γιώργος Ζαπάντης Νέα Υόρκη: Για υπερβολική βία μίλησε ο δικηγόρος του 29χρονου Ελληνα ομογενή Γιώργου Ζαπάντη που σκοτώθηκε κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βομβολάκης Είναι ακόμη νωρίς στην έρευνα μας, αλλά από αυτά που έχουμε μάθει οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν το περιστατικό με υπερβολική βία ή έπρεπε να είχαν στείλει ειδική ομάδα γιατί το παιδί αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τόνισε ο δικηγόρος του ομογενή Γιώργου Ζαπάντη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στο ερώτημα για το τι προηγήθηκε είπε πως ήταν ενας καυγάς με ένα γείτονα και ένας άλλος είπε στην αστυνομία λανθασμένα πως είχε όπλο συνέχισε ο κος Βομβολάκης προσθέτοντας ότι “όταν η αστυνομία έφτασε όταν το περιστατικό είχε τελειώσει”. Τότε πήγαν στο σπίτι του παιδιού – πρόσθεσε ο δικηγόρος – και αυτό που λένε από την αστυνομία είναι ότι άνοιξε την πόρτα με σπαθί στο χέρι. Σε βίντεο που τράβηξε μια κοπέλα που έμενε από πάνω – συνέχισε ο κος Βομβολάκης – φαίνεται πως δεν είχε όπλο και ήταν με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Νομίζουμε πως έπαθε ανακοπή – περιμένουμε τα αποτελέσματα του ιατροδικαστή”, κατέληξε ο δικηγόρος του θύματος.

Γιώργος Ζαπάντης Νέα Υόρκη: Τα στοιχεία μέχρι τώρα

Το γεγονός που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική ομογένεια έλαβε χώρα στις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με το τοπικό inkefalonia.gr πρόκειται για τον ομογενή Γιώργο Ζαπάντη, ο οποίος σύμφωνα με το αστυνομικό ανακοινωθέν μετά το χτύπημα με taser, έχασε τις αισθήσεις του, υπέστη ανακοπή καρδιάς και διακομίστηκε στο νοσοκομείο New York-Presbyterian Hospital / Queens, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της nypost.com, η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι του 29χρονου μετά από αναφορές πως ο άνδρας ήταν οπλισμένος. Μόλις έφτασαν στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν τον 30χρονο στο υπόγειο να κρατά ένα σπαθί σαμουράι.

Τότε οι αστυνομικοί του είπαν να αφήσει κάτω το σπαθί. “Πλησίασε τους αξιωματικούς με το σπαθί, και τότε εκείνοι τον χτύπησαν με το taser”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο Έλληνας ομογενής φέρεται να είχε προβλήματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο ήταν άοπλος την ώρα της σύλληψής του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως το συμβάν έχει καταγράψει κάμερα. Η The Post αποκαλύπτει πως υπάρχουν συνολικά τρία βίντεο από κάμερες που δείχνουν πώς έγινε η σύλληψη που κατέληξε σε θάνατο.

Πέσε κάτω, πέσε κάτω

Στο ένα βίντεο ο Ζαπάντης αντιστέκεται την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες, ενώ σε κάποια σημεία προσπαθεί να πιαστεί και από την τέντα. Δεν φαίνεται στο βίντεο ο ίδιος να αποτελεί απειλή για τους αστυνομικούς, ενώ δεν διακρίνεται κάτι στα χέρια του. “Βάλε τα χέρια πίσω στην πλάτη” του φωνάζουν στο πρώτο βίντεο. Στο δεύτερο βίντεο το οποίο έχει διάρκεια δέκα δευτερολέπτων φαίνονται οι αστυνομικοί να φωνάζουν πιο δυνατά στον άνδρα, ενώ δείχνουν θυμωμένοι. “Πέσε κάτω, πέσε κάτω” ακούγεται, ενώ φαίνεται κάποιος τον χτυπά στον ώμο τη στιγμή που ο άλλος του λέει “Θα σε χτυπήσουμε ξανά αν δεν πέσεις κάτω”. “Χτύπησε τον ξανά” λέει ένας αστυνομικός φωνάζοντας ενώ τότε ακούγεται ο ήχος και το φως του taser. Στο τρίτο βίντεο φαίνεται ο αστυνομικός να χτυπά ξανά με taser τον 29χρονο.

Γιώργος Ζαπάντης Νέα Υόρκη: Η σελίδα στο Facebook

Η οικογένεια του Γιώργου Ζαπάντη ζητά τώρα απαντήσεις για τις συνθήκες με τις οποίες έφυγε από τη ζωή το παιδί τους, ενώ ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βομβολάκης, επισημαίνει στη The Post ότι θεωρεί ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλη τάση με αποτέλεσμα το χτύπημα να είναι μοιραίο.

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί σελίδα με όνομα “Justice for George Zapantis” (μετ. Δικαιοσύνη για τον Γιώργο Ζαπάντη), ενώ η εξαδέλφη του θύματος άνοιξε ειδικό λογαριασμό στον ιστότοπο www.gofundme.com για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του Γιώργου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις