Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Γαλλία φρεγάτα: Διαψεύδει η Τουρκία το επεισόδιο στην Μεσόγειο
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Γαλλία φρεγάτα: Διαψεύδει η Τουρκία το επεισόδιο στην Μεσόγειο

Τουρκία - Γαλλία φρεγάτα: «Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (...) είναι αβάσιμες», ανέφερε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Τουρκίας.

Τουρκία – Γαλλία φρεγάτα: Τέλος στις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού έβαλε σήμερα (18/06) η Τουρκία σχετικά με το γαλλικό πολεμικό πλοίο που αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο. «Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (…) είναι αβάσιμες», ανέφερε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».

Την Τετάρτη (17/06), το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μια γαλλική φρεγάτα, η οποία προσπαθούσε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο “φώτισαν” το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Τουρκία – Γαλλία φρεγάτα: «Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» αναφέρει ο Τούρκος αξιωματούχος

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος έβαλε τέλος στην κατηγορία αυτή, διαψεύδοντας την και λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας». «Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» στο γαλλικό πλοίο, ανέφερε, προσθέτοντας πως το τελευταίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες.

Με βάση τα όσα είπε ο αξιωματούχος, τα τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει μάλιστα, πριν από το συμβάν, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα. «Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του συμβάντος στο ΝΑΤΟ. Από κει και πέρα το επεισόδιο σημειώνεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί από το 2016.

Οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας εντάθηκαν περαιτέρω λόγω των διαφορών για τη Λιβύη

Οι σχέσεις εντάθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες για τη Λιβύη. Στη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει στην πραγματικότητα στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, κατηγορείται επίσης ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ, ο οποίος πρόσφατα υπέστη βαριές ήττες επί του πεδίου.

Δείτε ακόμη

«Ενωμένοι και με το βλέμμα στο μέλλον» αναφέρει η Μέρκελ για τον κορονοϊό
Τέσσερις νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Τουρκία
Ανοίγει ξανά ο Πύργος του Άιφελ μετά από τρεις μήνες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις