Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία κορονοϊός: Σκυλιά εντοπίζουν τον ιό
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία κορονοϊός: Σκυλιά εντοπίζουν τον ιό

Γαλλία κορονοϊός: Εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν με τη μυρωδιά στοιχεία του κορονοϊού σε φορείς, ενώ ενδέχεται να μπορούν να «μυρίσουν» τον ιό και σε μολυσμένους ασθενείς.

Γαλλία κορονοϊός: Βελγικοί ποιμενικοί σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν με τη μυρωδιά στοιχεία του κορονοϊού σε φορείς. Τα σκυλιά, ράτσας Μαλινουά, ενδέχεται να μπορούν να «μυρίσουν» τον Covid-19 σε μολυσμένους ασθενείς, σύμφωνα με νέα μελέτη Γάλλων επιστημόνων. Οι ερευνητές, από την Εθνική Κτηνιατρική Σχολή στο Alfort, «προκάλεσαν» οκτώ Βέλγους ποιμενικούς να εντοπίσουν ασθενείς με κορονοϊό από δείγματα οσμής, που ελήφθησαν από τις μασχάλες περισσότερων από 360 ατόμων. Tόσο υγιείς όσο και πάσχοντες από τον Covid-19. Το ποσοστό επιτυχίας των σκύλων κυμάνθηκε από 83 έως 100%, σύμφωνα με δημοσίευμα σε ιστότοπο που περιλαμβάνει μελέτες που δεν έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητες αρχές. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Dominique Grandjean, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, η μύτη ενός σκύλου είναι περίπου 100 εκατομμύρια φορές πιο ευαίσθητη από ό,τι η ανθρώπινη και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητά τους να μυρίζουν σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και ορισμένων καρκίνων. Η ομάδα του Grandjean επέλεξε τα σκυλιά από τμήματα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι και την Κορσική και από ένα κέντρο εκπαίδευσης σκύλων στη Βηρυτό του Λιβάνου. Όλα τα ζώα είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί ε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, ανίχνευσης εκρηκτικών ή σε ιατρικές αποστολές για να εντοπίσουν με την οσμή τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γαλλία κορονοϊός: Τι χρησιμοποιούν οι ερευνητές

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα οσμών μασχάλης επειδή περιείχαν ένα ισχυρό χημικό στοιχείο, που υποδεικνύει πιθανό παθογόνο στο σώμα, αλλά όχι τον ίδιο τον ιό, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ζώων. Δεν έχουν ανιχνευθεί ζωντανά στελέχη ή ιικά γονίδια σε δείγματα ιδρώτα των ασθενών Covid-19. «Η πιθανότητα μολυσματικής μετάδοσης ήταν ελάχιστη ή ανύπαρκτη», δήλωσε ο Grandjean. Πριν από το πείραμα, τα σκυλιά εξοικειώθηκαν με τη μυρωδιά του Covid-19 και εκπαιδεύτηκαν να στέκονται όταν τον εντοπίζουν. Στην ίδια τη δοκιμή, τέσσερα από τα ζώα πέτυχαν την τέλεια βαθμολογία, ενώ τα άλλα πέτυχαν ποσοστό ακρίβειας μεταξύ 83 και 94%, ανέφερε η έκθεση. Σε δύο περιπτώσεις, δύο από τα σκυλιά έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για δείγματα που είχαν πει στους επιστήμονες ότι προέρχονταν από άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με την κορονοϊό.

Δείτε ακόμη

Αντετοκούνμπο για διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: «Είμαι υπερήφανος»
Η Αγιά Σοφιά δε θα πρέπει «να μετατρέπεται σε πολιτικό όχημα», αναφέρει ο Ιλμπέρ Ορταϊλί
«Επίκειται τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη» αναφέρει ο Δημήτρης Καιρίδης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις