Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά τζαμί: Διχογνωμίες στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά τζαμί: Διχογνωμίες στην Τουρκία

Αγιά Σοφιά τζαμί: Κατά του Τούρκου προέδρου εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο γνωστός Τούρκος ιστορικός και πρώην διευθυντής του μουσείου, Ιλμπέρ Ορταϊλί καθώς τονίζει πως η Αγιά Σοφία δε θα πρέπει «να μετατρέπεται σε πολιτικό όχημα».

Αγιά Σοφιά τζαμί: Κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε  με δηλώσεις του ο γνωστός Τούρκος ιστορικός και πρώην διευθυντής του μουσείου, Ιλμπέρ Ορταϊλί καθώς τονίζει πως η Αγιά Σοφιά δε θα πρέπει «να μετατρέπεται σε πολιτικό όχημα». «Η Αγιά Σοφιά δεν είναι παιχνίδι, ούτε πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτικό όχημα. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε στο κανάλι «ΧαμπέρΤουρκ». «Οι μουσειολόγοι και οι ιστορικοί πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης το 1934», πρόσθεσε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε ότι την Πέμπτη 2 Ιουλίου αναμένεται το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας να λάβει την απόφαση για την τύχη της Αγιά Σοφιάς. Την προσφυγή έχει κάνει ο Τουρκικός Σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» προκειμένου να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή του ναού σε μουσείο, η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή. Η Χουριέτ αποκάλυψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είπε πως η Αγιά Σοφιά μπορεί να λειτουργεί και ως τζαμί και ως μουσείο. Τζαμί ονειρεύεται την Αγιά Σοφιά και ο ηγέτης των Εθνικιστών στην Τουρκία Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Αγιά Σοφιά τζαμί: Διαφωνεί ο Νταβούτογλου

Αντίθετα, από την μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος του μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να μην χρησιμοποιεί τα κοινά και ιερά σύμβολα της χώρας επειδή «ζορίζεται». Το θέμα είχε κλείσει με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας το 2018 που είχε απορρίψει ανάλογη προσφυγή, αλλά τώρα ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας να ξανανοίξει. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ψάχνει από καιρό τη φόρμουλα για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, εμφανίστηκε αποφασισμένος να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα.

«Δεν θα σας πάρουμε την άδεια» αναφέρει ο Ερντογάν

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρθηκε στις ελληνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας. «Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε «μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί». Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Δείτε ακόμη

«Επίκειται τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη» αναφέρει ο Δημήτρης Καιρίδη
Νέο βίντεο φρίκης – Αθλήτρια του ράγκμπι ξυλοκοπείται από τον σύντροφό της
Covid: O χαμηλότερος απολογισμός εδώ και δύο μήνες στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις