Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκικές ακταιωροί Αιγαίο: Νέα πρόκληση – Συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες
ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Τουρκικές ακταιωροί Αιγαίο: Νέα πρόκληση – Συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες

Τουρκικές ακταιωροί Αιγαίο: Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, Βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τουρκικές ακταιωροί Αιγαίο: Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονται λέμβοι με αλλοδαπούς να επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. Το σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου. Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ’ αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών.

Μήνυμα της ομάδας MED 7 προς την Τουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας), με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης. Παράλληλα, στην κοινή δήλωση των έξι σημείων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED 7 (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ενημέρωση για την προκλητικότητα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από πλευράς των υπουργών των MED-7, όπως τονίζεται, εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Στην κοινή δήλωση των 6 σημείων περιλαμβάνονται θέματα ευρωπαϊκής ανάπτυξης όπως το σχέδιο ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο συντονισμός για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θέματα που άπτονται της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικές προκλήσεις: Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες

Οι Τούρκοι με κάθε τρόπο διαμηνύουν πως θα σκληρύνουν τη στάση τους μέσα στο επόμενο διάστημα απειλώντας με όξυνση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος δια των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. Οι γεωστρατηγικές πιέσεις καταγράφονται στην κοινή γνώμη ως γενικότερη ανησυχία μεν, όχι όμως ιδιαιτέρως έντονη. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στις απαντήσεις της έρευνας της aboutpeople για το “20/20”  αρκετοί Έλληνες ανησυχούν για ενδεχόμενο πολέμου με την Άγκυρα. Το 40,6% δηλώνει πως ανησυχεί λίγο, το 17,3% δεν ανησυχούν καθόλου, ενώ στον αντίποδα, το 31,7% ανησυχούν αρκετά και πολύ το 8,9%.

Συνολικά, το 70,2% των ερωτώμενων δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Περισσότερο ανήσυχες οι γυναίκες και οι ηλικίες άνω των 35 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρόμοια ερώτηση για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο από την aboutpeople, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27,7%.

Δείτε ακόμη

Pulse: Μπροστά με μεγάλη διαφορά η ΝΔ, καθησυχασμός για τον κορονοϊό
Ροή μεταναστών προς τη μεθόριο – Ετοιμάζονται οι ελληνικές Αρχές
Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική η Τουρκία – “Την Αγιά Σοφιά την κατακτήσαμε”
Μπορέλ σε Τουρκία: “Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο”
“Απολαύστε την Οθωμανική Κρήτη” – Σάλος με προκλητική διαφήμιση πρακτορείου
“Η υφαλοκρηπίδα είναι δική μας” – Αμετανόητη η Τουρκία, τραβάει επικίνδυνα το σχοινί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις