Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενημέρωση για κορονοϊό σήμερα 29/5: Κρούσματα και νεκροί στην Ελλάδα
16 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

Ενημέρωση για κορονοϊό σήμερα 29/5: Κρούσματα και νεκροί στην Ελλάδα

Ενημέρωση για κορονοϊό σήμερα 29/5: Με γραπτή ανακοίνωση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας, γνωστοποίησε την ύπαρξη 5 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ενημέρωση για κορονοϊό σήμερα 29/5: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα 4 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και το 1 εντοπίστηκε σε έλεγχο πτήσης από το εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2909, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 631 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1660 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 5 (31.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 105 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Έχουν συνολικά ελεγχθεί 174844 κλινικά δείγματα.* Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αναθεωρηθεί, κατόπιν ελέγχου των δεδομένων. Σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες που από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες, με πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Κορονοϊός – Δημόπουλος: Σίγουρο πως θα έχουμε έξαρση του ιού το φθινόπωρο

Μπορεί τα σημερινά κρούσματα να είναι μηδαμινά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έχει εξαφανιστεί. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1. Ο ίδιος έσπευσε να σημείωσε πως τα κρούσματα πλέον είναι μηδαμινά και πως πέντε εβδομάδες μετά την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού έχουμε πλέον ενθαρρυντικά δεδομένα, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε με την ίδια προσοχή και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

“Έτσι θα έχουμε μια πολύ καλή προοπτική για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την έναρξη των μαθημάτων για δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ο κ. Δημόπουλος ήταν καθησυχαστικός καθώς όπως είπε, ήδη τα παιδιά αυτών των ηλικιών πηγαίνουν στις παιδικές χαρές, “ο καιρός είναι ζεστός, επικοινωνούν με γονείς και συγγενείς τους και είναι η κατάλληλη περίοδος για να επανέλθουμε όσο γίνεται στην κανονικότητα”.

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους καρκινοπαθείς εξαιτίας του κορονοϊού

Σχετικά με τις φθινοπωρινές εξελίξεις τόνισε ότι κάθε ιός έχει νέα έξαρση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως έχει ύφεση τους ζεστούς μήνες: “Έτσι και αυτός ο κορονοϊός αναμένουμε να έχει νέα έξαρση από Σεπτέμβριο. Για να εξαφανιστεί πλήρως θεωρούμε πως είναι πολύ δύσκολο. Ο SARS είχε το χαρακτηριστικό ότι προκαλούσε έντονα συμπτώματα σε κάθε ασθενή και ότι εκδηλωνόταν άμεσα, ενώ με τον κορονοϊό της Covid-19 δεν ισχύουν αυτά τα δύο δεδομένα ως γενικοί κανόνες”, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Δείτε ακόμη

ΜΜΜ: Οι νέες τιμές των εισιτηρίων από 1η Ιουνίου
Covid free το νοσοκομείου του Ρίου! Το συγκινητικό βίντεο για τον τελευταίο ασθενή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις