Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμός: Ένα μόνιμο ολίσθημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμός: Ένα μόνιμο ολίσθημα

ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμός: Την σοβαρότητα επέλεξε να αντιτάξει η κυβέρνηση απέναντι στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμός: Την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τις προγραμματισμένες κινήσεις επέλεξε να αντιτάξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός απέναντι στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Τους τελευταίους τρεις μήνες η κυβέρνηση στόχευσε αρχικά στην προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας και το πέτυχε, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε έντονη κριτική και για την επιλογή της επιστημονικής επιτροπής, αλλά και για τον τρόπο που θωράκισε το εθνικό σύστημα υγείας. Ειδικότερα για το σύστημα υγείας η αξιωματική αντιπολίτευση κόμπαζε περί απολύσεων και συρρίκνωσής του μέσω του προεκλογικού προγράμματος που είχε εξαγγείλει η ΝΔ , ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά το αντίθετο μάλιστα.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο κατόρθωσαν και τα νοσοκομεία αναφοράς να εξοπλιστούν έγκαιρα και να δημιουργηθούν νοσοκομεία αποκλειστικά για την θεραπεία από τον ιό και να αυξήσει ταυτόχρονα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα υπήρξε μέσω της κυβερνητικής παρότρυνσης και η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος προσέφερε τόσο σε ιατρικό εξοπλισμό όσο και σε χρήματα. Ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις για την καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων και το lockdown επιχειρήσεων, μεταφορών κ.λπ. η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμός: Στα ίδια μονοπάτια

Αμέσως μετά από αυτές τις ανακοινώσεις η αντιπολίτευση (σε μια προσπάθεια να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα) οδηγήθηκε στα μονοπάτια του λαϊκισμού δηλώνοντας με τον πιο παλαιοκομματικό και ξεπερασμένο πολιτικά τρόπο ότι τα μέτρα δεν επαρκούν και τα χρήματα είναι λίγα. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε εκτός από την «εγχώρια ενίσχυση» και την ευρωπαϊκή, η οποία θα αποφασιζόταν σε λίγες εβδομάδες από τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και σε αυτό το σημείο η αντιπολίτευση πάλι επίλεξε να κάνει λόγο για δανεισμό με την μορφή μνημονίου που έρχεται, για εργασιακό μεσαίωνα, για απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και για αδυναμία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πλήρης διάψευση

Έναν μήνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ωστόσο τα στοιχεία διαψεύδουν πλήρως την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ . Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους , ανακοινώθηκε η φοροελάφρυνση για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και τις μεταφορές και τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα, υπήρξε η απόφαση της Ευρώπης για επιπλέον χρηματοδότηση γεγονός που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι η λαϊκίστικη αντίληψη να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του περιβόητου «μαξιλαριού» πήγε πολύ γρήγορα περίπατο αφού πλέον δεν είναι απαραίτητη η χρήση τους.

Πολάκης Δεν ηχογράφησα τον Στουρνάρα

Αντιπολιτευτική πολυφωνία

Όμως ο λαϊκισμό της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε ακόμη και με το άνοιγμα των σχολείων και ιδιαίτερα για τις τάξεις του δημοτικού. Με τις απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι διαφορετικές ακόμη και στο ερώτημα «αν εμπιστευόμαστε ή όχι την επιστημονική επιτροπή» η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι το άνοιγμα του δημοτικού σχολείου αποτελεί αχρείαστο ρίσκο. Δηλαδή η εμπιστοσύνη στους επιστήμονες είναι μάλλον αλά καρτ γιατί για παράδειγμα δεν υπήρξε παρόμοια σπουδή όταν ανακοινώθηκε η επανέναρξη της εστίασης ή το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και η απελευθέρωση των μετακινήσεων.

Χαμηλοί τόνοι

Στην κυβέρνηση μπορεί να κρατούν χαμηλούς τόνους, γνωρίζουν όμως ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα ρηχά νερά του λαϊκισμού, οι πολίτες, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση μιας υγειονομικής αλλά και οικονομικής κρίσης.

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: “Τώρα η Ελλάδα είναι καταλληλότερη για επενδύσεις”
Ο Κούλογλου καρφώνει τον Παπαδημούλη για τα 28 διαμερίσματα
Επίθεση Βαρουφάκη σε… όλη τη Βουλή – Επιμένει να μιλά για μνημόνιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις