Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γρήγορο μαύρισμα στον ήλιο tips: Μαυρίζω με ασφάλεια
PLUS

Γρήγορο μαύρισμα στον ήλιο tips: Μαυρίζω με ασφάλεια

Γρήγορο μαύρισμα στον ήλιο tips: Για να μην «πληρώσετε» το μπρονζέ χρώμα του καλοκαιριού με εγκαύματα.

Γρήγορο μαύρισμα στον ήλιο tips: Για να μην «πληρώσετε» το μπρονζέ χρώμα του καλοκαιριού με εγκαύματα. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αλλοιώνει με τα χρόνια την ποιότητα του δέρματος και δημιουργεί προβλήματα. Μερικά ιδιαίτερα σοβαρά για την υγεία. Οι επιστήμονες λένε πάντως ότι όταν κάποιος κάνει ηλιοθεραπεία εκκρίνεται η ορμόνη σερατονίνη, που δημιουργεί αίσθημα χαράς. Λογικό ειδικά για τους βόρειους λαούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον ήλιο. Υπάρχουν όμως τρόποι για να πετύχει κάποιος μαύρισμα, χωρίς υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς τροφές όπως το καρότο, επιταχύνουν τη διαδικασία. Το πρώτο επιτυχημένο αντιηλιακό φτιάχτηκε το 1938 από το χημικό και ορειβάτη Φραντζ Γκρέιτερ. Oνομαζόταν Gletscher Crème, που σημαίνει κρέμα του πάγου.

Αν υπάρχει κάτι που θέλουμε όλα τα κορίτσια, αυτό είναι το μπρονζέ ηλιοκαμένο δέρμα που αποκτάμε αυτήν την εποχή. Ή που προσπαθούμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον. Βλέπεις ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σου και της μελανίνης που παράγεις, έχεις και το μαύρισμα που θες. Πως όμως θα μαυρίσεις εύκολα και γρήγορα και -κατά προτίμηση- χωρίς να καείς αυτό το καλοκαίρι; Πλέον, η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας χειμώνα-καλοκαίρι είναι επιβεβλημένη. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε και να ωφεληθείτε από τον ήλιο χωρίς να εκθέσετε τον εαυτό σας κινδύνους. Ακολουθούν χρυσές συμβουλές για χρυσαφένιο μαύρισμα.

Γρήγορο μαύρισμα στον ήλιο tips: Mάθετε το φωτότυπό σας

Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών, ανήκουμε σε διαφορετικό φωτότυπο. Δείτε παρακάτω ποιος είναι ο δικός σας: Φωτότυπος 1, αν το δέρμα σας είναι πολύ ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο, κοκκινίζει και καίγεται εύκολα, τα μαλλιά σας είναι φυσικά ξανθά ή κόκκινα και έχετε φακίδες. Φωτότυπος 2, αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, η οποία καίγεται εύκολα και μαυρίζει λίγο. Φωτότυπος 3, αν είστε καστανοί με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, η οποία κοκκινίζει στην αρχή και στη συνέχεια μαυρίζει σταδιακά και είναι λιγότερο ευπαθής στα εγκαύματα. Φωτότυπος 4, αν είστε μελαχρινοί, το δέρμα σας κοκκινίζει σπάνια και μαυρίζετε εύκολα. Φωτότυπος 5, αν το δέρμα σας είναι πολύ μελαμψό και τα μαλλιά σας σκούρα (ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να φοράτε αντιηλιακό).

Γνωρίστε τι σημαίνει SPF

Είναι ακρωνύμιο του αγγλικού όρου Sun Protection Factor. Δηλώνει το δείκτη προστασίας που έχει ένα αντιηλιακό και υποδεικνύει το χρόνο που μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε. Για παράδειγμα, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 λεπτά παραμονής χωρίς να φοράμε αντιηλιακό, με ένα δείκτη προστασίας 15 μπορούμε να παραμείνουμε 150 λεπτά. Προσοχή, όμως, γιατί πρόκειται για θεωρητική ένδειξη και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί πολύ πιο γρήγορα ερύθημα. Το SPF υπολογίζεται με καθιερωμένες μεθόδους σε συνθήκες εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, μια περιοχή του δέρματος εκτίθεται σε ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος και από δεδομένη απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι, στην πράξη, για την επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού και την ασφάλειά μας, εκτός φυσικά από τις ενδείξεις στις ετικέτες, πρέπει να συνυπολογίζουμε και τις ιδιαίτερες ανάγκες μας βάσει της κοινής λογικής.

Διαλέξτε το κατάλληλο αντιηλιακό

Σε μορφή κρέμας, γαλακτώματος, τζελ, σπρέι, stick ή balm, τα αντιηλιακά έχουν ένα σκοπό να προστατεύσουν το δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες και να προσφέρουν ενυδάτωση. Στα χείλη και γύρω από τα μάτια, προτιμώνται τα stick και τα balm. Στο πρόσωπο χρησιμοποιούνται κυρίως κρέμες και γαλακτώματα. Στο σώμα εκτός από τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται και λάδια, τα οποία όμως έχουν χαμηλό δείκτη προστασίας και συνιστώνται αφού θα έχετε μαυρίσει. Για όσους άνδρες έχουν φαλάκρα, καλύτερα θεωρούνται τα αντιηλιακά σε μορφή σπρέι ή τζελ. Απλώνετε την αντιηλιακή κρέμα 30 λεπτά πριν βγείτε στο ήλιο, για να έχει το χρόνο να απορροφηθεί. Στο πρόσωπό σας συστήνουμε να τη φοράτε πριν την ενυδατική σας κρέμα, εκτός αν έχει περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από τη στιγμή που φορέσατε την ενυδατική. Επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες, ειδικά μετά το κολύμπι ή αν έχετε ιδρώσει. Oι ώρες που πρέπει να αποφεύγετε την παραλία είναι 11.00- 16.00.

Βάλτε γυαλιά, καπέλο πιείτε και χυμούς

Ακόμα και αν έχετε αγοράσει το αντιηλιακό με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας και επιλέγετε να κάθεστε στη σκιά, αυτά δεν αρκούν για να σας προστατεύσουν επαρκώς. Θα πρέπει να ενισχύσετε τη «φωτοπροστασία» σας. Φορέστε κατάλληλα γυαλιά ηλίου, μεγάλο καπέλο, προστατευτικά ρούχα, ειδικά για τα μικρά παιδιά, και να ενισχύσετε τη διατροφή σας με λαχανικά και φρούτα με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, τα ροδάκινα, τα οποία έχουν βιταμίνη C και Β-καροτένιο, καθώς και αντιοξειδωτική δράση. Μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια για να δείτε στο δέρμα σας τις άσχημες συνέπειες. Από τη στιγμή όμως που θα γίνουν ορατές, η εμφάνισή τους θα επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η μεγαλύτερη ζημιά συμβαίνει πριν από την ηλικία των 18 ετών και η φθορά είναι αθροιστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν ένα παιδί παθαίνει συχνά έγκαυμα, αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη μελανώματος και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Δείτε ακόμα

15 ιδέες για υγιεινά παραστρατήματα!
Σώστε το γάμο σας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας
Tips για να κάνεις το σεξ που πάντα ήθελες!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις