Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύσκεψη Μαξίμου σήμερα: Ο Μητσοτσάκης παίρνει αποφάσεις για την άρση μέτρων
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σύσκεψη Μαξίμου σήμερα: Ο Μητσοτσάκης παίρνει αποφάσεις για την άρση μέτρων

Σύσκεψη Μαξίμου σήμερα: Η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την άρση των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύσκεψη Μαξίμου σήμερα: Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την σταδιακή άρση των μέτρων που πάρθηκαν για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Στις 10:00 σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, με τους Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη. Εκεί θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόταση για την άρση των μέτρων. Χθες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, όπου και αποφασίστηκε και συντάχθηκε η πρόταση που παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά την σύσκεψη με την επιτροπή, στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με την ομάδα άρσης των μέτρων όπου συμμετέχουν υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και εκεί θα αναλυθεί η πρόταση των ειδικών και θα αποφασιστεί το πλήρες σχέδιο για το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων στην Ελλάδα. Όπως έχει άλλωστε σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τον τρόπο που θα εκκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό σε διάγγελμά του την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο τραπέζι θα “πέσουν” και οι τελευταίες εξελίξεις με την έξαρση κρουσμάτων στις ιδιωτικές κλινικές σε Περιστέρι και Νότια Προάστια.

Τα σχολεία

Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι από τις 11 Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Υπέρ αυτού του σχεδίου είναι και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, από τον οποίο ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο καθηγητής έχει παραδεχθεί και στην καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ότι άποψή του είναι πως τα σχολεία πρέπει να αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά.

Και ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν από τις 11 Μαΐου, με ειδική μέριμνα για όσα παιδιά διαμένουν με ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Κεραμέως: “Θα ανοίξουν σταδιακά και ανά βαθμίδα”

“Δεν θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα όπως την ξέραμε και αυτό θα ισχύσει και στα σχολεία” είναι το μήνυμα που έστειλε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. “Περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα το Μάιο και μετά θα εξετάσουμε πώς αυτή θα αφορά και τις εκπαιδευτικές δομές” και συμπλήρωσε: “Η πορεία είναι θετική, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. Επεξεργαζόμαστε τον βέλτιστο τρόπο αυτής της σταδιακής επαναφοράς”.

Προτεραιότητα έχει η Γ’ Λυκείου και οι Πανελλήνιες, προκειμένου αυτές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για λιγότερους μαθητές μέσα στις αίθουσες. “Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ για την παροχή οδηγιών για τα ατομικά μέτρα προστασίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα” .

Σχετικά με το άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων η κα Κεραμέως τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν όλες μαζί. “Δεν αποκλείεται να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες σταδιακά, αλλά όχι όλες μαζί” είπε χαρακτηριστικά. “Δεν είναι η πρόσθεση μας να πάμε σχολείο τον Ιούλιο” ξεκαθάρισε η υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του σχολικού έτους.

Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Τέλος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό, ενώ για τις Εκκλησίες τόνισε ότι δεν υπάρχει προς ώρας εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμά τους.

Γεραπετρίτης: Πότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε μήνυμα για να βγούμε από το σπίτι

“Οι περιορισμοί στην κίνηση συνδέονται με το γεγονός ότι υπάρχει μια κλειστή κοινωνία και κλειστή αγορά. Αυτονοήτως αν πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, ήδη από τα πρώτα βήματα θα αρθούν και οι περιορισμοί κίνησης”, πλην όμως οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν από το προσωπικό μέτρο και την αυτοπειθαρχία.

Το διπλό αυτό σήμα έστειλε, λίγα 24ωρα πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη μερική άρση των περιορισμών, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε ταυτόχρονα – μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” – ότι “κατερρίφθη ένα μεγάλο στερεότυπο της μεταπολίτευσης, ότι ο Έλληνας δεν είναι δεκτικός στη συμμόρφωση με τον κανόνα”, αρκεί αυτό να είναι για το γενικό συμφέρον, τόνισε.

“Βγαίνοντας από αυτήν την υγειονομική κρίση θα βγούμε με μια νέα αυτοπεποίθηση ως Έλληνες. Δεν είναι τυχαία αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, δεν είναι τυχαία αυτά που λέγονται για την Ελλάδα σήμερα παγκοσμίως”, σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας. Όπως εξήγησε εισαγωγικά στη συνέντευξή του ο υπουργός, το πιο σημαντικό είναι να έχει κανείς τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίξει το πλάνο εξόδου από την υγειονομική κρίση και τη μετάβαση στην ομαλότητα.

Η πρώτη παραδοχή είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι πάντως ολοφάνερο ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση και της κοινωνίας και της αγοράς. Είναι προφανές, τόνισε, ότι “οι θυσίες του ελληνικού λαού με τη στέρηση στο επίπεδο του προσωπικού δικαιώματος της κίνησης δεν έγινε για να βρισκόμαστε μόνιμα σε καραντίνα, αλλά για να έχουμε την πολυτέλεια κάποια στιγμή να βγούμε ξανά στις συναναστροφές μας και στη δουλειά μας”.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες

4 Μαΐου θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και εμπορικών καταστημάτων.

Την Δευτέρα, 11 Μαΐου, είναι πιθανό θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ τα γυμνάσια θα ανοίξουν είτε στις 24 Μαΐου είτε την 1η Ιουνίου. Άγνωστο παραμένει πότε και αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Τα πολυκαταστήματα θα αρχίσουν να ξεκλειδώνουν τα λουκέτα τους μετά τις 15 Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ με αυστηρούς κανονισμούς για τις αποστάσεις μεταξύ των (λιγότερων) τραπεζιών και το σέρβις αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν πιθανότατα στις 15 Ιουνίου και τα εποχικά δύο εβδομάδες αργότερα

Το μπάνιο στις παραλίες δεν αποκλείεται να επιτραπεί εντός Ιουνίου, αλλά με σαφείς συστάσεις για τις αποστάσεις ασφαλείας σε ανοικτούς χώρους.

Για τα πανεπιστήμια, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν για εξετάσεις και μαθήματα τον Σεπτέμβριο

Η επιστροφή στα γυμναστήρια μάλλον αργεί, καθώς είναι χώροι συγχρωτισμού που δύσκολα ελέγχονται.O σχεδιασμός προβλέπει πως οι χώροι άθλησης θα ανοίξουν ξανά κατά τα τέλη Μαΐου.

Δείτε ακόμη

Αποκάλυψη Αρκουμανέα: Γιατρός θετικός του “Ταξιάρχαι” αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία
Ευχάριστα νέα: Ο ήλιος μειώνει τη διάρκεια ζωής του κορονοϊού
Τι να προσέξετε με τα κλιματιστικά – Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας
Έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με ανήλικα: Ποιες θα το λάβουν, ποιο είναι το ποσό
Το σχέδιο για τα σχολεία: “Θα ανοίξουν σταδιακά και ανά βαθμίδα”
Τούντας: Τον Μάιο θα σβήσει ο κορονοϊός- Αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις