Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

13

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση μέτρων τον Μάιο: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα
ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ

Άρση μέτρων τον Μάιο: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα

Άρση μέτρων τον Μάιο: Αν συνεχιστεί αυτή η πειθαρχία σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία της διασποράς του κοροναϊού, τότε σύντομα θα ακούσουμε και επίσημες ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Άρση μέτρων τον Μάιο: Η κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων αλλά και συνεντεύξεων στελεχών της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, φαίνεται πως προετοιμάζεται μεν για την επόμενη φάση, την άρση των μέτρων. Όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτή θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και κυρίως θα είναι μακρόσυρτη και σταδιακή. Ο κ. Πέτσας, εντός της εβδομάδας, σε δήλωσή του στην οποία αναφέρθηκε σε άρση των περιορισμών, έκανε λόγο για ανακοινώσεις μέσα στον Απρίλιο. Αποσαφήνισε δε πως αυτές θα παραπέμπουν στον επόμενο μήνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε την Πρωτομαγιά. Όπως γράφει η “Καθημερινή”, οποιοδήποτε σήμα χαλάρωσης πιο νωρίς μπορεί να εκπέμψει λάθος μήνυμα και να οδηγήσει σε μαζικές επισκέψεις σε πάρκα, χώρους αναψυχής, ακόμα και σε εκδρομές. Από εκεί και πέρα όμως, οι ημερομηνίες για το πρώτο φως στο τούνελ είναι όλες ανοικτές.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, εξετάζεται σοβαρά από τους ειδικούς για να γίνει το πρώτο “άνοιγμα” τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός μίλαγε για μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 11 Μαΐου, ωστόσο αφενός η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τη μακρά διάρκεια των περιορισμών που χρειάζεται και την ανάλογη ψυχολογική διαχείριση και αφετέρου η ανάγκη να πάρει σταδιακά μπρος η οικονομία οδηγούν σε εξέταση να ξεκινήσουν μια προσεκτική άρση νωρίτερα. Η αίσθηση εξάλλου που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως αν δεν δοθεί εγκαίρως ένα μήνυμα χαλάρωσης, τότε τα μέτρα μπορεί να καταστρατηγηθούν ατάκτως από τους ίδιους τους πολίτες. Οπότε η επιλογή της ελεγχόμενης χαλάρωσης, ακόμα και λίγο νωρίτερα, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη στρατηγική. Πιθανόν να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια.

Αυστηροί κανόνες

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά. Όσον αφορά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, που είναι το πιο κομβικό κομμάτι ώστε να αρχίσει δειλά δειλά να παίρνει πάλι μπρος η μηχανή της οικονομίας, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Όπως είπε εντός της εβδομάδας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και όπως τονίζει διαρκώς ο επικεφαλής των ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προστατευθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Με το βλέμμα στο νέο κύμα της νόσου

Στο υπουργείο υγείας ετοιμάζονται ήδη για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που θα έρθει το Φθινόπωρο. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις αλλά και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Για να συμβεί όμως αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξουν απρόοπτα όπως η εξάπλωση της νόσου η οποία θα επιβαρύνει τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος.

Εκεί αποσκοπούν και οι συνεχείς προειδοποιήσεις από τους επιδημιολόγους πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός ακόμα και όταν αρθούν, έστω και σταδιακά, τα περιοριστικά μέτρα. “Η σταδιακή αυτή απεμπλοκή αφορά είτε τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου είτε τα καταστήματα εστίασης είτε -και θα είναι αρκετά πιο δύσκολο εκεί- τα τουριστικά καταλύματα. Θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για να πάμε συντονισμένα και να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΙ.

Σταδιακή έξοδος από την Καραντίνα

Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξουν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα έχει προηγηθεί η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες. Στόχος είναι η αποτίμηση των κρίσιμων ημερών του Πάσχα, ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα αλλά και τα σχεδιαγράμματα που θα υπάρξουν. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας θα αποτυπώσουν τα υγειονομικά δεδομένα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της καμπύλης μετάδοσης του ιού. Παράλληλα θα παρουσιάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, την πορεία των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ανά γεωγραφική ζώνη.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να εκθέσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις παραβάσεις των τελευταίων 24ωρών, που δείχνουν πως οι αποφάσεις που έλαβε οι κυβέρνηση την Μεγάλη Εβδομάδα με την αύξηση των προστίμων και τους εντατικούς ελέγχους έπιασαν τόπο κυρίως την Κυριακή του Πάσχα. Σημαντικά προβλήματα δεν υπήρξαν ούτε στις εκκλησίες την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης που αποτελούσε ένα σημαντικό “πονοκέφαλο” στην Πολιτική Προστασία. Η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναμένεται εντός της Εβδομάδος του Πάσχα να ανάψει το πράσινο φως στον πρωθυπουργό για την ενεργοποίηση του σχεδίου τμηματικής άρσης των περιορισμών ιεραρχώντας τις προτεραιότητες και καθορίζοντας το χρονοδιάγραμμα, που θα τις συνοδεύει.

Μόσιαλος: Με μέτρο η άρση των μέτρων

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως έχει ανοίξει ο δρόμος για την σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα καθώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ωστόσο σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός καθώς αυτή είναι η κρισιμότερη περίοδος.

“Πειθαρχία θα πρέπει να δείξουμε και για πολλούς επόμενους μήνες” τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγώντας πως εάν αρχίσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάρουμε ένα μεγαλύτερο ρίσκο αφού ο Κορονοϊός δεν έχει εξαλειφθεί από την ανθρωπότητα κι επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα, επιστρέφοντας σταδιακά στην καθημερινότητα μας. “Η πειθαρχία υπήρχε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως οι Έλληνες όταν το θέλουν τα καταφέρνουν και όλο ο κόσμος πλέον μιλά για την στάση που έχουν κρατήσει οι πολίτες.

Το προηγούμενο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ – Ποια είναι τα σενάρια για την άρση των μέτρων

Τι γίνεται με σχολεία και Πανελλήνιες

Το προσεχές διάστημα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εκπαίδευση, είπε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. “Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα. Όταν βγούμε από την καραντίνα θα είμαστε σε μία καθημερινότητα διαφορετική”, ανέφερε η υπουργός Παιδείας και εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι Πανελλαδικές να διενεργηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στις κανονικές ημερομηνίες.

“Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες”, τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Για τα πανεπιστήμια επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως. Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Αναφέρθηκε στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και εξήγησε ότι με βάση υπουργική απόφαση για όσες υπηρεσίες δεν εκτελούνται δεν μπορούν να πληρώνονται π.χ. μεταφορά και σίτιση μαθητών. Επίσης, στον βαθμό που μία δομή δεν κάνει καθόλου τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εισπράττει χρήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις