Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Νεκροί και κρούσματα στην Ελλάδα (20/4)
61 ΣΤΙΣ ΜΕΘ, 44 ΒΓΗΚΑΝ

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Νεκροί και κρούσματα στην Ελλάδα (20/4)

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Η πορεία του ιού στη χώρα μας.

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Στους 116 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανακοίνωσε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, με το σύνολό τους να φτάνει πλέον στις 2.245. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα. Εκ του συνόλου των θανόντων οι 30 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη και το 90,5% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 άτομα, 14 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 84% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών. Συνολικά 44 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο. Εκ των 2.245 κρουσμάτων, τα 570 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 950 με ήδη γνωστό κρούσμα. Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτή είναι μία πολύ μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουν οι πολίτες να βελτιώσουν την διατροφή τους, καθώς μπορούν να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα των ειδικών

Στην επόμενη ημέρα, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού,αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με το ενδεχόμενο των διακοπών στη διάρκεια του καλοκαιριού ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές», ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται βασικοί κανόνες, ακόμα «και αποστάσεις στις παραλίες». Σχετικά με τον τουρισμό και κατά πόσο θα μπορούν να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως θα μπορούν να έρθουν τουρίστες, αλλά όχι μαζικά. «Θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά, καθώς αν υπάρξει πισωγύρισμα θα είναι χειρότερη και η υγειονομική και η οικονομική επιβάρυνση! Τέλος, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, δηλώνοντας πως σύντομα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει το πότε οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία, με προτεραιότητα όπως είπε την Γ’ Λυκείου, αλλά και τους φοιτητές που αναμένεται να πάρουν πτυχίο.

Κοτανίδου: Φυσικά και θα πάμε διακοπές

Στο ίδιο κλίμα και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ και «Ευαγγελισμός». «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Έχουμε αρχίσει και αποσωληνώνουμε περισσότερους ασθενείς. Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυρία Κοτανίδου. Συμπλήρωσε ακόμα ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα η καθημερινότητα όλων θα αλλάξει.

Όσον αφορά την πιθανότητα ο ιός να εξασθενεί σε υψηλές θερμοκρασίες τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Παρόλα αυτά, όπως είπε: « το ευχάριστο είναι ότι στην Ελλάδα όσο ο καιρός φτιάχνει όλοι θα είναι σε εξωτερικούς χώρους και δεν θα συνωστίζονται». Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση που της έγινε για το εάν φέτος θα υπάρξουν καλοκαιρινές διακοπές η κυρία Κοτανίδου απάντησε θετικά.

«Διακοπές θα κάνουμε σίγουρα φέτος, απλώς θα πρέπει να έχουμε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμα και στις παραλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  Τέλος, η κυρία Κοτανίδου όσον αφορά τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό ήταν για ακόμη μια φορά κατηγορηματική σημειώνοντας πως σε ανοικτό χώρο δεν ωφελεί η χρήση της: «Μάσκα μπορούμε να φοράμε σε κλειστό χώρο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και για να προστατέψουμε τους άλλους».

Δείτε ακόμη

Η ζωή νικά τον κορονοϊό – Γενέθλια στο νοσοκομείο Ξάνθης! (vid)
Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε Έλληνες
Η Έλενα Ακρίτα τα “βάζει” με καλλιτέχνες που χαρακτήρισαν “ευλογία” τον ιό
Πάλι τσαντίστηκε η Ραχήλ Μακρή – Τώρα επιτίθεται στον Μόσιαλο!
Νέα θεωρία από την καθηγητή Ιωαννίδη του Stanford, για τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα
«Αισθάνομαι ότι θα πεθάνω»: Διασώστης του ΕΚΑΒ συγκλονίζει – Ο διάλογος με 75χρονη
Ένας υπέροχος γυμναστής στην Ισπανία, κάνει τους γείτονες σε καραντίνα να… μένουν fit!
Ο ταξιτζής που συγκίνησε την Ιταλία και η μεγάλη έκπληξη των γιατρών (vid)
Δάκρυα χαράς – Έκλεισε ΜΕΘ σε νοσοκομείο του Μιλάνου (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις