Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Παυσίπονα και αλκοόλ: Οι πιθανές επιπτώσεις που δημιουργεί ο συνδυασμός τους
PLUS

Παυσίπονα και αλκοόλ: Οι πιθανές επιπτώσεις που δημιουργεί ο συνδυασμός τους

Παυσίπονα και αλκοόλ: Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του εκάστοτε φαρμάκου που λαμβάνετε ή συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Παυσίπονα και αλκοόλ: Ο συνδυασμός παυσίπονων φαρμάκων και αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ήπιες έως σοβαρές επιπλοκές. Αν λαμβάνετε παυσίπονα ή πίνετε αλκοόλ συστηματικά ο κίνδυνος να εκδηλωθούν παρενέργειες αυξάνεται εκθετικά σε περίπτωση που τα συνδυάσετε. Ένας από τους κινδύνους που ενέχει η λήψη παυσίπονων συνδυαστικά με την κατανάλωση αλκοόλ είναι η πρόκληση βλάβης στο συκώτι. Οι πιθανότητες να εκδηλωθούν προβλήματα στο συκώτι είναι περισσότερες αν λαμβάνετε καθημερινά αρκετά μη συνταγογραφούμενα χάπια με βάση την παρακεταμόλη μαζί με τρία ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά.

Από την άλλη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη επιδρούν στον βλεννογόνο του στομάχου. Επειδή το αλκοόλ προωθεί την παραγωγή γαστρικών οξέων, αν λαμβάνεται μαζί με τέτοιου είδους παυσίπονα μπορεί να προκαλέσει ναυτία και γαστρεντερική αιμορραγία. Αν έχετε πάρει ένα παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας ταλαιπωρεί και λίγο αργότερα πιείτε ένα ελαφρύ αλκοολούχο, όπως ένα ποτήρι σαμπάνια, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε δυσάρεστες επιπτώσεις, ειδικά αν δεν πίνετε συχνά αλκοόλ και δεν κάνετε κατάχρηση των παυσίπονων φαρμάκων στην καθημερινότητά σας.

Έντονη υπνηλία

Τέλος, όπως επισημαίνουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός του αλκοόλ –ακόμη και σε μικρή ποσότητα– με ισχυρά συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η τραμαδόλη ή η κωδεΐνη. Στην περίπτωση αυτή, ο συνδυασμός του αλκοόλ με το παυσίπονο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες παρενέργειες, όπως η έντονη υπνηλία. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του εκάστοτε φαρμάκου που λαμβάνετε ή συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ συνδυαστικά με το φάρμακο.

 Δείτε ακόμα

Πώς να απολυμάνετε σωστά τα γυαλιά σας μέσα σε 3 πανεύκολα βήματα

5 σημάδια που «μαρτυρούν» ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη D

Έξυπνες ιδέες για έναν «μαγευτικό» κήπο

Ένας ασφαλής τρόπος για να διώξεις την σκόνη από το πληκτρολόγιό σου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις