Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Μετάδοση κορωνοϊού: Επιστήμονες εξηγούν αν «κολλάμε» από κάποιον που κάνει τζόκινγκ
PLUS

Μετάδοση κορωνοϊού: Επιστήμονες εξηγούν αν «κολλάμε» από κάποιον που κάνει τζόκινγκ

Μετάδοση κορωνοϊού: Η περιπέτεια με τον κορωνοϊό μάς έχει κάνει πιο προσεκτικούς σε μια πλειάδα καθημερινών πραγμάτων που παλιά δεν δίναμε σημασία.

Μετάδοση κορωνοϊού: Κάποιοι επιστήμονες από τεχνολογικά ιδρύματα του Βελγίου και της Ολλανδίας προσομοίωσαν την κίνηση δρομέων για να δουν προς τα πού φεύγουν τα σταγονίδια. Η ανάλυση βασίστηκε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο για τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα και τη μύτη κάποιου και όχι σε ένα ζωντανό πείραμα με ιούς, για αυτό και δεν έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό. Τα συμπεράσματα ωστόσο είναι ενδιαφέροντα. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι τα εξής:

α) Προτιμότερο είναι να μένετε στη «λωρίδα» σας και να μην βρίσκεστε πίσω από κάποιον. Αν ακολουθείτε κάποιον που εκπνέει τον ιό, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον αναπνεύσετε. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι διαδίδουν τον ιό πριν αναπτύξουν συμπτώματα!
β) Αν ακολουθείτε κάποιον, φροντίστε να είστε τουλάχιστον δέκα μέτρα πίσω αν είστε δρομέας και τουλάχιστον είκοσι αν είστε ποδηλάτης.
γ) Η χρήση μάσκας μίας χρήσης σε αυτές τις περιπτώσεις, που θα καλύπτει μύτη και στόμα, μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Μετάδοση κορωνοϊού: Τι ισχύει για τα σταγονίδια

Τα σταγονίδια του φτερνίσματος ή του βήχα μπορούν να “ταξιδέψουν” έως και οχτώ μέτρα. Αυτό αποδεικνύεται από ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο καταγράφεται η πορεία των σταγονιδίων. Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το φτέρνισμα ενός υγιούς ατόμου. Παρατήρησαν μάλιστα ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορούν σε υγρές και ζεστές ατμοσφαιρικές συνθήκες να κινηθούν με ταχύτητα 10 έως 30 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Έτσι δημιουργείται ένα μολυσματικό και “τυρβώδες” νέφος αερίων, το οποίο μπορεί να φτάσει από 7 έως 8 μέτρα μακριά. Έτσι, μια υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο νέφος αερίου, επιτρέπει στα σταγονίδια να μην εξατμίζονται. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία λοιπόν, τα δύο μέτρα ως όριο απόστασης που συνιστούν οι ειδικοί, φαίνονται να είναι λίγα για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Δείτε ακόμα

Πώς να απολυμάνετε σωστά τα γυαλιά σας μέσα σε 3 πανεύκολα βήματα

5 σημάδια που «μαρτυρούν» ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη D

Ένας ασφαλής τρόπος για να διώξεις την σκόνη από το πληκτρολόγιό σου

Έρευνα για την κατάθλιψη: Πώς ευθύνεται το «κακό» φαγητό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις