Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Κατάθλιψη αίτια: Έρευνα αποδεικνύει ότι ευθύνεται και το πρόχειρο φαγητό
PLUS

Κατάθλιψη αίτια: Έρευνα αποδεικνύει ότι ευθύνεται και το πρόχειρο φαγητό

Κατάθλιψη αίτια: Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μια διατροφή βασισμένη στο έτοιμο και πρόχειρο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Κατάθλιψη αίτια: Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Βιοεπιστημών του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Manchester τα άτομα που καταναλώνουν συχνά φαγητά που είναι γνωστό ότι προάγουν τη φλεγμονή στον οργανισμό αυξάνουν κατά 40% τις πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έντεκα ήδη υπάρχουσες έρευνες, οι οποίες επικεντρώνονταν στη σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των τροφών που συντελούν στη δημιουργία φλεγμονής και περιελάμβαναν περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 16 έως 72 ετών, διαφόρων φύλων και εθνικοτήτων από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μέχρι την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Όλες οι μελέτες κατέγραψαν σημάδια κατάθλιψης στους συμμετέχοντες (μέσω προσωπικής παρατήρησης, ιατρικών διαγνώσεων και χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων), σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προϊόντα της διατροφής τους. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε βαθμολογία για το πόσο συντελεί η διατροφή του στη δημιουργία φλεγμονής, σύμφωνα με τον δείκτη φλεγμονής του διαιτολογίου. Κάποιες από τις μελέτες χρησιμοποίησαν δεδομένα που ήταν άμεσα διαθέσιμα, ενώ άλλες παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες έως και 13 χρόνια.

Πώς ερμηνεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας

Σε όλες όμως, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή που προάγει τη φλεγμονή παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, τη σύντομη ή τη μακρόχρονη περίοδο παρακολούθησης.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών προσφέρουν εντυπωσιακές προοπτικές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και, αν επιβεβαιωθούν, θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στη θεραπεία και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως η νόσος του Άλτσχαιμερ. Μια απλή αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να αποτελέσει μια φθηνή εναλλακτική σε σχέση με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν συχνά και παρενέργειες», σχολιάζει ο Dr. Steven Bradburn εκ των ερευνητών.

Κατάθλιψη – τι είναι

Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία ψυχική ασθένεια και ειδικά όταν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση. Η κατάθλιψη αποτελεί το τέταρτο στάδιο του μοντέλου της Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου. Η κατάθλιψη δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Συνήθως όταν κάποιος έχει κατάθλιψη περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο.

Δείτε ακόμα

Εύκολες λύσεις για σωστό και γρήγορο καθάρισμα του φούρνου σας (vid)

Σωστή απολύμανση κινητού: Ειδικοί μάς ενημερώνουν πόσο ζουν τα μικρόβια στις συσκευές

Covid – 19: Η ιδανική ώρα που πρέπει να γυμναζόμαστε για την «θωράκιση» του οργανισμού

Στρες & άγχος: Οι 5 τροφές που μπορούν να μας χαλαρώσουν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις