Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Η κρίση ως ευκαιρία
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Η κρίση ως ευκαιρία

Κορονοϊός Ελλάδα: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε.

Κορονοϊός Ελλάδα: Πέρασαν τρεις μήνες από την στιγμή που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι τα κρούσματα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως, ενώ πάνω από 3,9 δισ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω κορονοϊού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε αυτή την περίοδο διαταράσσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα στη ζωή μας και αν το συνδυάσουμε με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, για την προστασία της υγείας όλων μας, το στοιχείο της αβεβαιότητας για το μέλλον είναι πολύ υψηλό.

Η ζωή μας άλλαξε, βρεθήκαμε μπροστά στο άγνωστο και είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε αγωνία, φόβο, ανασφάλεια, θυμό, θλίψη. Από τη μια μέρα στην άλλη η ανησυχία ότι υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό, δική μας ή αγαπημένου μας προσώπου, μας οδηγεί σε βαθύτερους φόβους, τόσο για την αρρώστια, όσο και για τον θάνατο.  Οι επαγγελματικές και οικονομικές επιπτώσεις, που προκλήθηκαν από την μέρα που άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα, είναι ένα γεγονός που λειτουργεί πολύ πιεστικά στον ψυχισμό όλων και ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Κορονοϊός Ελλάδα: Αντιμετωπίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις

Μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε; Φυσικά και μπορούμε αρκεί να προσπαθούμε όλοι μαζί:

  • Να βρούμε καταφύγιο σε πηγές ασφάλειας και ανακούφισης, όπως είναι η σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους.
  • Να κρατήσουμε συναισθηματικά κοντά μας τους δικούς μας ανθρώπους.
  • Να μιλάμε συχνά, ώστε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι μαζί τους, έστω κι από απόσταση.
  • Να επικοινωνούμε με έναν τρόπο που να μας γεμίζει και θα τους γεμίζει με ευχαρίστηση και καθησυχασμό.
  • Να φροντίζουμε τον εαυτό μας, προσέχοντας τη συναισθηματική μας υγεία.

Συναισθηματική αποδοχή

  • Να αποδεχόμαστε όλα μας τα συναισθήματα, ακόμα και τα πιο δύσκολα, γιατί είναι κι αυτά αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που βιώνομε αυτή την περίοδο.
  • Να τα αντιμετωπίζουμε με συμπόνια τα συναισθήματά μας και να τους επιτρέπουμε να υπάρχουν μέσα μας, αντί να προσπαθούμε να τα διώξουμε και να επικρίνουμε τον εαυτό μας γι’ αυτά.
  • Να προσπαθήσουμε κάθε συναίσθημα φόβου αγωνίας, ανασφάλειας, θυμού, θλίψης να το μοιραζόμαστε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε.
  • Ίσως αυτή η «μεγάλη κρίση» αποδειχτεί το εισιτήριο για την επιστροφή μας στην πραγματικότητα για το πώς πρέπει να ζούμε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στους 88 οι νεκροί στην Ελλάδα- 79 παραμένουν διασωληνωμένοι

Παγίδευαν οδηγούς δήθεν ότι πάτησαν γάτα – Η περιπέτεια μιας γυναίκας στον Κολωνό

Πώς μια… γλάστρα οδήγησε σε εξιχνίαση σκληρής ληστείας στην Κρήτη

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις