alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αυστραλία κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Νέα πιο αυστηρά μέτρα
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Νέα πιο αυστηρά μέτρα

Αυστραλία κορωνοϊός: Νωρίτερα κατέληξε και μία ηλικιωμένη σε γηροκομείο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου πολλοί τρόφιμοι και εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Αυστραλία κορωνοϊός: Η Αυστραλία επέβαλε σήμερα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα, επιβάλλοντας πρόστιμα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε παραλίες και απειλώντας και με άλλους περιορισμούς εάν οι πολίτες αψηφήσουν τις εκκλήσεις να μείνουν στο σπίτι. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αυξήθηκε στους 15. Νωρίτερα κατέληξε και μία ηλικιωμένη σε γηροκομείο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου πολλοί τρόφιμοι και εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 257 στα 3. 635 σήμερα, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να εντοπίζονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Αυστραλία παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, αν και επιταχύνεται, ιδιαίτερα στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας, όπου ζει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 25,5 εκατ. κατοίκων της χώρας.

Πώς προέκυψαν τα 2/3 των κρουσμάτων

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες, με το κόστος να καλύπτεται από την κυβέρνηση. Το στρατιωτικό προσωπικό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. «Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη του κόσμου όπου (ο κορωνοϊός) εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και νομίζω ότι κάθε ταξιδιώτης που επιστρέφει αποτελεί σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί ότι οφείλονται σε επαφές με ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα υγείας, αν και αυξάνεται η μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Η επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί αυστηρότερη εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης εάν αρχίσουν να αυξάνονται τα περιστατικά τοπικής διάδοσης με ανησυχητικό ρυθμό.

Κλείνει η πρόσβαση στις παραλίες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και οι τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν στείλει μηνύματα που μάλλον προκαλούν σύγχυση για την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα περιορισμού. Ενώ δεν έχει δοθεί πανεθνική εντολή για παραμονή στο σπίτι, αίθουσες ψυχαγωγίας και άλλοι χώροι συναθροίσεων έχουν κλείσει και οι αρχές καλούν τον κόσμο να ακυρώσει πάρτι και άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Στη Βικτόρια, η αστυνομία απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση σε παραλίες, αφού χθες εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν στις ακτές – το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην παραλία Μπόντι του Σίδνεϊ.

Οι πολιτείες της Βικτόριας και της Νότιας Αυστραλίας επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε πολίτες και επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης, ύστερα από την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην πολιτεία του Κουίνσλαντ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ψηφίζουν σήμερα στις τοπικές εκλογές, με τις αρχές να ζητούν από τους ψηφοφόρους να έχουν το δικό τους στυλό και να τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενάμιση μέτρου.

Δείτε ακόμα

Αυξάνονται οι νεκροί στην Τουρκία – Ο Ερντογάν καλεί εκατ. πολίτες σε “εθελοντική καραντίνα”\

Δάκρυα χαράς: 95χρονη αρνήθηκε να τη διασωληνώσουν – “Άλλωστε, είναι ώρα να φύγω”

Στην Κύπρο, “σπάνε” την απομόνωση και παίζουν με τους γείτονες!

“Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ” – Το συγκινητικό σημείωμα ασθενούς από την Πτολεμαΐδα που πήρε εξιτήριο