Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός νεκροί: “Ο Covid 19 είναι ο εχθρός της ανθρωπότητας”, λέει ο ΠΟΥ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥ

Κορονοϊός νεκροί: “Ο Covid 19 είναι ο εχθρός της ανθρωπότητας”, λέει ο ΠΟΥ

Κορονοϊός νεκροί: Περισσότερα από 200.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα παιδί, ενώ η ατμόσφαιρα, έχει άρωμα "πολέμου".

Κορονοϊός νεκροί: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορωνοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας», καθώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου. «Ο κορωνοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου. «Περισσότερα από 200.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», ανάμεσά τους ένα παιδί, ανέφερε, σημειώνοντας ότι πάνω από το 80% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στον δυτικό Ειρηνικό.

Αλλά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για άλλη μια φορά ζήτησε από όλη τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, επιμένοντας στο γεγονός ότι η «Αφρική θα πρέπει να αφυπνιστεί, η Ήπειρος μου θα πρέπει να αφυπνιστεί». Στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «πανδημία» την επιδημία του Covid-19, ωθώντας πολλές χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα. «Κάθε μέρα, ο ΠΟΥ μιλά σε υπουργούς Υγείας, σε αρχηγούς κρατών, στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, σε διοικητές νοσοκομείων και σε βιομήχανους, για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν και να ορίσουν προτεραιότητες σε συνάρτηση πάντα με την ιδιαίτερη κατάσταση τους», επέμεινε.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην καταπολέμηση της πανδημίας της ασθένειας Covid-19 που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό και να απομονώνουν, να κάνουν ελέγχους και να ανιχνεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Προ των πυλών πολυεθνική μελέτη

«Για την καταστολή και τον έλεγχο της επιδημίας, οι χώρες πρέπει να απομονώνουν, να ελέγχουν, να θεραπεύουν και να ανιχνεύουν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Εάν δεν το κάνουν, οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν όταν αρθούν τα μέτρα της αποφυγής επαφής, της αποστασιοποίησης», πρόσθεσε. Η στρατηγική του ελέγχου και της ιχνηλάτησης «πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αντίδρασης σε κάθε χώρα», τόνισε. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε επίσης ότι για να επιταχυνθεί η αναζήτηση πιθανών θεραπειών και φαρμάκων για τη μόλυνση από τον Covid-19, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του οργανώνουν μια πολυεθνική μελέτη για να αναλύσουν και να συγκρίνουν ορισμένες θεραπείες που δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.

«Αυτή η μεγάλη διεθνής μελέτη έχει σχεδιαστεί για να παράξει τα ισχυρά δεδομένα που χρειαζόμαστε προκειμένου να δούμε ποιες θεραπείες είναι οι πιο δραστικές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Έχουμε ονομάσει αυτή τη μελέτη, δοκιμή αλληλεγγύης».

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει ότι δεν κάνουν ένα γενικευμένο έλεγχο ανίχνευσης των κρουσμάτων. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα ποσότητας των διαθέσιμων τεστ αλλά για «στρατηγική».

Στα όριά της η Ιταλία

Η Ιταλία βρίσκεται σε απόλυτο σοκ, καθώς οι νεκροί έχουν σχεδόν φτάσει τους 3.000 (2.978), ενώ πάνω από 2.000 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, από τα 35.713 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Ολόκληρες επαρχίες έχουν τεθεί σε καραντίνα, με την Λομβαρδία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι γιατροί εργάζονται στα όρια της αντοχής τους και την ίδια ώρα η χώρα αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα, όπως αυτό με την ταφή των θυμάτων! Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές που δημοσίευσε η La Repubblica χθες αργά τη νύχτα, με στρατιωτικό κομβόι να μεταφέρει φέρετρα νεκρών που δεν μπορούσαν να ταφούν στο Μπέργκαμο, καθώς το νεκροταφείο της πόλης είχε γεμίσει! Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας ζητά από όλους να μένουν στα σπίτια τους, καθώς σύντομα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας τους, αφού έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία.

Δραματική έκκληση της Μέρκελ

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που η Μέρκελ για πρώτη φορά στην θητεία της ως καγκελάριος, αποφάσισε να κάνει διάγγελμα στο γερμανικό έθνος. Η Μέρκελ μάλιστα, για να τονίσει την δραματικότητα της κατάστασης, είπε πως ο πλανήτης έχει να βρεθεί σε τόσο μεγάλη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επεσήμανε μάλιστα τα αυστηρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, κλείνοντας τα σύνορά της ακόμη και σε χώρες της Ε.Ε., βλέποντας πως ο κορωνοϊός έχει πλήξει σοβαρά και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 28, ενώ κάνουν προβλέψεις ακόμη και για 10 εκατομμύρια κρούσματα, καθώς οι αρχές βλέπουν πως οι Γερμανοί δεν συνετίζονται με τα μέτρα καραντίνας που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Γαλλία: 264 οι νεκροί

Στην Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν έχει βγάλει στους δρόμους πάνω από 100.000 αστυνομικούς, που επιβλέπουν αν οι πολίτες τηρούν τις οδηγίες της κυβέρνησης για άσκοπη μετακίνηση. Οι Γάλλοι δεν δείχνουν ωστόσο να συμμορφώνονται, με αποτέλεσμα να πέφτουν «βροχή» οι κλήσεις, καθώς δόθηκαν πάνω από 4.000 μόνο την πρώτη ημέρα του μέτρου. Τα μέτρα θα γίνουν ακόμη αυστηρότερα, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε απότομα μέσα σε 24 ώρες και οι αρχές φοβούνται πως οι αριθμοί μπορεί να πλησιάσουν αυτούς της Ιταλίας τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ακόμη και 5αστερα ξενοδοχεία κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και δίνουν τα δωμάτια σε γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στην Υγεία.

Τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό οι Ισπανοί

Αντίθετα, στην Ισπανία φαίνεται πως έχουν πάρει στα σοβαρά τα μέτρα της κυβέρνησης. Η χώρα είναι δεύτερη σε αριθμό θυμάτων στην Ευρώπη (638) με τα κρούσματα να είναι πάνω από 14.000. Ο κόσμος προσπαθεί να μην το βάλει κάτω και βγαίνει στα μπαλκόνια του για να συναναστραφεί έστω και λίγο με κόσμο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάτοικοι χτυπούν τα κατσαρολικά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον βασιλιά για τον αυστηρό, όπως θεωρούν, περιορισμό στις μετακινήσεις.

Χιλιάδες περιοχές σε καραντίνα, σκέψεις για αποκλεισμό του Λονδίνου

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους και κάποιες προχωρούν σε επιπλέον μέτρα. Στην Αυστρία, ο Σεμπάστιαν Κουρτζ έβαλε σε καραντίνα όλη την επαρχία του Τιρόλο, όπου κατοικούν 750.000 άνθρωποι, καθώς είναι η μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στην χώρα. Το Βέλγιο τέθηκε σε συνολικά καραντίνα, ενώ στην Δανία έκλεισαν τα καταστήματα, αλλά και τα σύνορα. Στην Μεγάλη Βρετανία οι αντιδράσεις για τα μέτρα του Τζόνσον συνεχίζονται, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναμένοντας τα κρούσματα να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα 24ωρα, αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, ενώ γίνονται σοβαρές σκέψεις να μπει σε καραντίνα ολόκληρο το Λονδίνο!

Η βρετανική πρωτεύουσα έχει το ένα τρίτο των κρουσμάτων και ο Τζόνσον δεν απέκλεισε το σενάριο να κλείσει την πόλη από επισκέπτες.

Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε θύματα

Δείτε ακόμη

Η πιο ανατριχιαστική φωτογραφία από την Ιταλία- Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει πτώματα

Θαύμα στην Κίνα! Κανένα εγχώριο κρούσμα για πρώτη φορά

Ελπίδες από αντιγριπικό φάρμακο για τον Covid 19 – “Σαφώς αποτελεσματικό”, λένε αξιωματούχοι

“Η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” – Το δραματικό διάγγελμα της Μέρκελ

Kορoνοϊός, ο εχθρός της ανθρωπότητας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις