Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχολεία και Κορονοϊός: Τα σενάρια για παράταση της σεζόν – Κλειστά και τα Πανεπιστήμια
ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Σχολεία και Κορονοϊός: Τα σενάρια για παράταση της σεζόν – Κλειστά και τα Πανεπιστήμια

Σχολεία και Κορονοϊός: Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από την ίδια την επιτροπή.

Σχολεία και Κορονοϊός: Κλειστά είναι από σήμερα και για 14 ημέρες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης λόγω κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, καθώς και των φροντιστηρίων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, μετά την άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα. Αυτό προκάλεσε και ερωτήματα για το πως θα εξελιχθεί η σχολική χρονιά, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να απαντά πως αυτή «δεν θα χαθεί» και πως θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για να καλυφθούν οι χαμένες μέρες.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το διδακτικό έτος. «Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές», σχολίασε, τονίζοντας πως αντί για 45 λεπτά, οι διδακτικές ώρες θα μειωθούν σε 35 λεπτά. Παράλληλα, ήδη έχουν κοπεί οι εκδρομές, ενώ κόβονται και οι περίπατοι των σχολείων που είναι δύο ανά μήνα. Αρκετά σχολεία έχουν χάσει ήδη αρκετές ημέρες διδακτέας ύλης και σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, υπάρχουν σενάρια να επεκταθεί η σεζόν ή να γίνουν μαθήματα ακόμη και κοντά στο Πάσχα. «Θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα». Εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Επίσης, επιβεβαίωσε πως υπάρχει η σκέψη να μην γίνουν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, κάτι που ακόμη είναι υπό εξέταση και θα αποφασιστεί ανάλογα με τα δεδομένα λίγες ημέρες πριν την εθνική επέτειο. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο για μαθήματα εξ αποστάσεως, ώστε να μη χάσουν οι μαθητές το εξάμηνο.

Κορωνοϊός: Πού μπαίνει λουκέτο στην εκπαίδευση, διευκολύνσεις στους γονείς

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ως τις 25 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, καθώς και Ακαδημίες. «Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», αναφέρεται στην ΚΥΑ για το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων. Ξεκαθαρίζεται πάντως, ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά και η έρευνα στα πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η απόφαση για λουκέτο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φέρνει και επιπτώσεις στην καθημερινότητα των οικογενειών καθώς τα παιδιά τους θα βρίσκονται στο σπίτι αντί για τις μαθητικές αίθουσες. Έτσι, με απόφαση της κυβέρνησης θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα.

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Εκτός των μέτρων στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέτρα λαμβάνονται και σε άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Ηδη έχει γίνει γνωστό πως αναστέλλονται οι λειτουργίες στα ΚΑΠΗ, ενώ για 4 εβδομάδες δεν θα γίνονται συνεδριακές εκδηλώσεις, ή πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους με άνω των 1.000 ατόμων. Ηδη έχουν ανακοινωθεί και μέτρα για αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου το υφυπουργείο Αθλητισμού εξέδωσε και ανακοίνωση για αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εκδηλώσεων των σχολείων.

Κορωνοϊός: Τα δύο νεότερα δεδομένα που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές ημέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Περίεργη συμπεριφορά του ιού

Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς κάνουν λόγο για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους μέχρι και 20 ημέρες. Πάντως, είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης, λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι’ αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, μια και οι πρώτοι που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ

Τα μέλη της επιτροπής, αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται. Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες, στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κορωνοϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο, ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό.

Κορονοϊος: Καταγγελίες για την αναμονή στα εξεταστήρια – Τι λένε άνθρωποι σε κατ΄ οίκον περιορισμό

Δείτε ακόμη

Άδειες σε γονείς, επιδόματα και τηλεργασία – Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Covid 19

“Μη γελάτε με τον ιό”: Ο Δεκάλογος Κατά του Κορωνοϊού – Από Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ

Covid 19: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί

Κορωνοϊός: Νέες συμβουλές της Apple για να καθαρίσετε σωστά το iPhone

Στο σπίτι οι έλεγχοι των μαθητών του δημοτικού – Τι γίνεται με τις χαμένες ώρες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις