Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κούβα πρωθυπουργός: Ο Μανουέλ Μαρέρο πρώτος στη “θέση”, μετά τον Φιντέλ Κάστρο
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα πρωθυπουργός: Ο Μανουέλ Μαρέρο πρώτος στη “θέση”, μετά τον Φιντέλ Κάστρο

Κούβα πρωθυπουργός: Ο πρωθυπουργός θα βοηθά τον πρόεδρο του κράτους στα καθήκοντά του, εξήγησε πρόσφατα σε άρθρο της η Granma.

Κούβα πρωθυπουργός: Η Εθνοσυνέλευση της Κούβας ανέθεσε στον Μανουέλ Μαρέρο τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, μιας θέσης που είχε καταργηθεί από το 1976 αλλά επανασυστάθηκε με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο 56χρονος Μαρέρο, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ήταν υπουργός Τουρισμού από το 2004. «Η πρόταση αυτή έχει εγκριθεί δεόντως από το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, εισηγούμενος στους βουλευτές να ψηφίσουν τον Μαρέρο.

Η Εθνοσυνέλευση συνεδρίασε και προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τις αλλαγές που προβλέπονται από το νέο Σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε τον Απρίλιο. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η επανασύσταση της θέσης του αρχηγού της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα βοηθά τον πρόεδρο του κράτους στα καθήκοντά του, εξήγησε πρόσφατα σε άρθρο της η Granma, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Θα έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να αντικαθιστά διευθυντές και δημοσίους υπαλλήλους και θα ελέγχει το έργο των κυβερνητών των επαρχιών. Τελευταίος πρωθυπουργός της Κούβας, μέχρι το 1976 που η θέση καταργήθηκε, ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο Κάστρο, κυβέρνησε την Κούβα ως πρωθυπουργός από το 1959 έως το 1976 και στη συνέχεια ως πρόεδρος από το 1976 έως το 2008. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του. Πέθανε στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών, στις 25 Νοεμβρίου 2016. Από το 2006, ταλαιπωρούνταν από πολλά προβλήματα υγείας.

Δείτε ακόμη:

Θρίλερ: Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις