Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λιβύη Χαφτάρ: Τούρκοι “στα χέρια” του στρατάρχη – Οι δυνάμεις του κατέλαβαν πλοίο
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Λιβύη Χαφτάρ: Τούρκοι “στα χέρια” του στρατάρχη – Οι δυνάμεις του κατέλαβαν πλοίο

Λιβύη Χαφτάρ: Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος.

Λιβύη Χαφτάρ: Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατέσχεσαν ένα πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από Τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης. Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων υπηκόων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου. Σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια κίνηση που πυροδοτεί ακόμα πιο πολύ το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στη Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη. 

Λιβύη: Οι Ρώσοι μισθοφόροι στην πρώτη γραμμή της μάχης της Τρίπολης

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, Φατί Μπασάγκα, αναφέρει ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι που μάχονται για λογαριασμό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αποτελούν την “αιχμή του δόρατος” στην μάχη για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι Ρώσοι μαχητές του “Wagner group” που διοικείται από έναν άνθρωπο του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ηγούνται της μάχης που διεξάγεται στα προάστια της Τρίπολης, υποστηριζόμενοι από καταιγισμό πυρών πυροβολικού.

Δυτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο ότι από τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι της Wagner μάχονται για λογαριασμό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) στου στρατάρχη Χαφτάρ, στη προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης που ξεκίνησε πριν από εννιά μήνες. Η επιχείρηση όμως έχει “κολλήσει” στις παρυφές της Τρίπολης, την ώρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους στον Χαφτάρ και η Τουρκία βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ρωσία και Χάφταρ διαψεύδουν

Πάντως η Ρωσία και η πλευρά του Χαφτάρ έχουν αρνηθεί την ύπαρξη μισθοφόρων στην μάχη της Τρίπολης. Από την πλευρά του ο Μπασάγκα αναφέρει ότι η Ρώσοι έχουν φέρει τεχνολογία που τους επιτρέπει να μπλοκάρουν τα drones και πυροβολικό. “Μέσα σε δύο ημέρες έπεσαν 2.500 βλήματα από πυρά όλμων και πυροβολικού”, δηλώνει ο Λίβυος ΥΠΕΣ.

Οι δηλώσεις του Λίβυου αξιωματούχου ακολούθησαν την υπερψήφιση από πλευράς της τουρκικής Βουλής αμυντικού συμφώνου με τη Λιβύη, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εμπλοκή της Άγκυρας στη λιβυκή σύγκρουση, ακόμα και στην αποστολή στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει ενισχύσει την κυβέρνηση της Τρίπολης με οπλισμένα drones, ως απάντηση στα drones που παρείχαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τον Μπασάγκα, “η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους κατοίκους της Τρίπολης. Πριν από λίγες ημέρες αεροπλάνα που πιστεύουμε ότι ήταν από τα Εμιράτα, χτύπησαν την πόλη Μισράτα. Πρόκειται για εξωτερική παρέμβαση. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να αναζητήσει τρόπους για να βάλει τέλος σε αυτή την επιθετικότητα”.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση του έχει ζητήσει βοήθεια από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις