Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Υπουργείο Παιδείας: Οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Υπουργείο Παιδείας: Οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: Πλήρωση κατά 70% των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών.

Υπουργείο Παιδείας: Το καλοκαίρι τελείωσε και μαζί με αυτό και οι διακοπές των μαθητών πλησιάζουν προς το τέλος τους. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει και η νέα κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για «συμμάζεμα» του χώρου της παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά δηλώνει έτοιμο για την πλήρωση μεγάλου ποσοστού των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πριν το πρώτο κουδούνι. Σε αυτό το πλαίσιο η αρμόδια υπουργός κα Νίκη Κεραμέως προγραμμάτισε συναντήσεις με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Η συνάντηση με τη ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ η συνάντηση με την ΟΛΜΕ εκκρεμεί για αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία αγγίζουν τις 30.000. Κυμαίνονται δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα. Από αυτά περίπου οι 19.000 περίπου θέσεις αφορούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στόχος της κας Κεραμέως είναι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών, που θα γίνουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να καλύψουν τουλάχιστον το 70% των κενών. Οι προσλήψεις αυτές είναι δρομολογημένες για τις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Διευκρινίζεται ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – δήλωσης περιοχών προτίμησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://opsyd.sch.gr/ λήγει αύριο, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Τι θα γίνει με τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Η δίχρονη προσχολική αγωγή για φέτος θα λειτουργήσει σε 103 δήμους. Παράλληλα, για 13 δήμους το μέτρο μεταφέρθηκε για το επόμενο σχολικό έτος. «Εξ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών», είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η κα Κεραμέως. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης».

Μεταφορά μαθητών στα σχολεία

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο προσέθεσε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Βάσει αυτής δίνεται παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (από 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών, κατ’ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Μελετάται νέο πρόγραμμα σπουδών

Έχοντας ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος εν γένει, το υπουργείο μελετά ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Βασικό στοιχείο του προγράμματος σπουδών θα είναι ο εμπλουτισμός του με νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Τέτοιες είναι ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, ο σεβασμός στον άλλο, η προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, η διατροφή και η υγιεινή κ.α. Επίσης, η κ. Νίκη Κεραμέως έχει τονίσει ότι θα καθιερωθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις τάξεις του γυμνασίου, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Έτσι χαρακτηρίζονται από το υπουργείο οι μεταβολές που θα γίνουν. Θα αφορούν κυρίως το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Από την άλλη, στόχος είναι να ενισχυθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής. Επίσης, η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) -κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά. Τέλος, στους στόχους εντάσσεται και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) -ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακά δικαιώματα, κ.ά.

Ο χρόνος υλοποίησης

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν νομική θεσμοθέτηση. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφής ο χρόνος κατάθεσης των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Από την κυβέρνηση σημειώνεται πως αυτός θα καθοριστεί σε μεγάλο μέρος από την πορεία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις