Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ιούνιος: Ένας πνιγμός κάθε μέρα
PLUS

Ιούνιος: Ένας πνιγμός κάθε μέρα

Ιούνιος: Τις πρώτες 23 ημέρες του μήνα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 23 άνθρωποι.

Ιούνιος: Ζούμε γύρω από τη θάλασσα. Η παράδοση και η ζωή μας περιστρέφονται γύρω από αυτή. Κι όμως αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουν μπάνιο. Επίσης έχουμε το πανευρωπαϊκό… ρεκόρ καταγράφεται σχεδόν καθημερινά και από ένας πνιγμός.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες 23 ημέρες του μήνα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 23 άνθρωποι. Την Κυριακή 23 Ιουνίου, μέσα σε μόλις μια ημέρα, έχασαν τη ζωή τους τρεις λουόμενοι. Μια 40χρονη στη Χαλκιδική, μια 63χρονη στη Μαγνησία και ένας 20χρονος στο Πόρτο Ράφτη.

Το 2018 στην Ελλάδα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από πνιγμό. 413 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα έναντι 357 το 2017. Σύμφωνα με περσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το 67% των πνιγμών λουομένων συντελείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην κατηγορία «άνδρας ηλικίας 20-24 ετών. Το 42% των θανάτων καταγράφεται τις μεσημεριανές ώρες και σχεδόν το 90% αυτών σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή.

«Η μισή Ελλάδα χρειάζεται ναυγαγοσώστες και δεν έχει. Την ίδια στιγμή καθίσταται πιο πολύπλοκο να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης. Ζητείται δίπλωμα οδήγησης ταχυπλόου 30 ίππων. Πουθενά στον κόσμο δεν χρειάζεται δίπλωμα για ταχύπλοα τέτοιας κατηγορίας. Και το ωράριο είναι απαράδεκτο. Οι ναυαγοσώστες εγκαταλείπουν τα πόστα τους στις 17:30, Όταν οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο». Αυτά  επισημαίνει ο Σπύρος Μητριτσάκης, υπεύθυνος εκπαίδευσης στη Lifeguard Hellas και σύμβουλος ναυαγοσωστικής της ΚΕΔΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις