Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Banksy – Βενετία: Πήγε στην Μπιενάλε χωρίς να τον πάρουν είδηση κι έστησε… παράνομο πάγκο! (vid)
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Banksy – Βενετία: Πήγε στην Μπιενάλε χωρίς να τον πάρουν είδηση κι έστησε… παράνομο πάγκο! (vid)

Banksy - Βενετία: Ο μυστικοπαθής καλλιτέχνης ξαναχτύπησε με νέο installation

Banksy – Βενετία: Τη Βενετία επισκέφτηκε χωρίς να τον πάρει κανείς είδηση ο Banksy, και έστησε παράνομο πάγκο σε μια υπαίθρια αγορά για να εκθέσει την τέχνη του. O μυστικοπαθής street artist επισκέφθηκε την τουριστική πόλη την περίοδο της διάσημης Μπιενάλε της Βενετίας, ίσως του σημαντικότερου καλλιτεχνικού event στην Ευρώπη. Στο βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ο Banksy, η λεζάντα αναφέρει: «Στήνω τον πάγκο μου στην Μπιενάλε της Βενετίας. Παρά το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό καλλιτεχνικό event στον κόσμο, για κάποιο λόγο δεν με καλούν ποτέ».

Η νέα «εγκατάσταση» του Βρετανού καλλιτέχνη αποτελεί ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στο σοβαρότατο πρόβλημα του τουριστικού κορεσμού (overtourism) που πλήττει την Βενετία. Στο κλιπ εμφανίζεται ένας άνδρας, με καλυμμένο το πρόσωπό του, να στήνει εννέα κάδρα σε μια υπαίθρια αγορά στη Βενετία, που συνθέτουν μια μεγαλύτερη εικόνα. Το «παζλ» που σχηματίζουν οι πίνακες απεικονίζει ένα πελώριο κρουαζιερόπλοιο που πλέει στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, περιτριγυρισμένο από τις παραδοσιακές γόνδολες, που μοιάζουν μικροσκοπικές δίπλα του.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

To installation έχει τίτλο «Venice in oil», «παίζοντας» με τις δύο διαφορετικές ερμηνείες της λέξης oil, που μπορεί να σημαίνει «λάδι» και «πετρέλαιο». Το λογοπαίγνιο αναφέρεται ταυτόχρονα στην τεχνοτροπία της ελαιογραφίας, αλλά και στο πετρέλαιο που αφήνουν πίσω τους τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τη Βενετία.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε πόσες ώρες κράτησε η εγκατάσταση του καλλιτέχνη στην υπαίθρια αγορά, πιθανόν να μην ήταν πολλές, αφού δεν διέθετε άδεια πλανόδιου πωλητή ή ζωγράφου και οι Αρχές της Βενετίας είναι πολύ αυστηρές με αυτά τα θέματα. Αυτό φαίνεται εξάλλου από το γεγονός ότι ο Banksy δέχτηκε επίπληξη από αστυνομικούς, που του ζήτησαν να απομακρυνθεί, χωρίς φυσικά οι ίδιοι να γνωρίζουν ποιον… έδιωχναν!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις