Αθήνα

°C

Κυριακή

24

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ το πλούσιο αρχείο του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ το πλούσιο αρχείο του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού

Νίκος Γκάτσος: Το Χάρβαρντ διαθέτει μία εξαιρετικά σπάνια συλλογή χειρογράφων, αρχείων, και βιβλίων για την νεότερη Ελλάδα

Νίκος Γκάτσος: Με μία λαμπρή εκδήλωση επισφραγίστηκε η απόκτηση του πλούσιου αρχείου του Έλληνα ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχος της έδρας “Γιώργος Σεφέρης” στο Χάρβαρντ, με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη, του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Χάρβαρντ και της Βιβλιοθήκης Houghton, όπου φυλάσσονται σπάνια βιβλία και χειρόγραφα του Χαρβαρντ.

Το διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα διαθέτει μία εξαιρετικά σπάνια συλλογή χειρογράφων, αρχείων, και βιβλίων για την νεότερη Ελλάδα που ξεπερνά τους 300.000 τόμους. Σε αυτή τη συλλογή θα προστεθεί και το ανεκτίμητο αρχείο του Νίκου Γκάτσου, που άφησε τη σφραγίδα του στα ελληνικά γράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χάρβαρντ, η ιστορία της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού ανάγεται ήδη στην τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα.

 

Νίκος Γκάτσος: Ένα πολύτιμο απόκτημα το αρχείο του για το Χάρβαρντ

Τη σημασία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και των αρχείων γενικότερα, εξήρε, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο διευθυντής του Κέντρου Mahindra, Homi Bhabha, που είναι καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών και ανώτατος σύμβουλος του προέδρου και του κοσμήτορα του Xάρβαρντ επί Ανθρωπιστικών Σπουδών. Μίλησαν, επίσης, ο Παναγιώτης Ροϊλός, με πρωτοβουλία του οποίου το Χάρβαρντ αποφάσισε να αγοράσει το αρχείο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστόνη Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος στήριξε θερμά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, υποψήφιοι διδάκτορες στον χώρο του ελληνικού μοντερνισμού, καθώς και οι κυρίες Rhea Lesage Κarabelas (Βιβλιοθηκονόμος ελληνικών σπουδών στην Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ) και Leslie Morris (Επιμελήτρια σύγχρονων βιβλίων και χειρογράφων στη βιβλιοθήκη Houghton του Χάρβαρντ), οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην απόκτηση του συγκεκριμένου αρχείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η επί χρόνια σύντροφος του Γκάτσου, ποιήτρια και στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα. Τις ομιλίες ακολούθησε έκθεση σημαντικών αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από το αρχείο του Γκάτσου και δεξίωση στη βιβλιοθήκη Houghton.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις