Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καραγιαννίδης Τουρκία: Σάλος με τα περί “έντιμου συμβιβασμού” – Τα “μαζεύει” άρον άρον
ΤΑ ΕΙΠΑ, ΑΛΛΑ... ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΑ

Καραγιαννίδης Τουρκία: Σάλος με τα περί “έντιμου συμβιβασμού” – Τα “μαζεύει” άρον άρον

Καραγιαννίδης Τουρκία: Τα ρίχνει στα ΜΜΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά του.

Καραγιαννίδης Τουρκία: Για διαστρέβλωση των λεγομένων του έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στη Βουλή, μίλησε για «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία.

Μιλώντας στον Ant1, τόνισε ότι «η φράση έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση» και πως ακούγοντας την ομιλία του το νόημα είναι διαφορετικό.

«Αν είχατε όλη την παρέμβαση, προγενέστερα αυτής της φράσης που έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση, έχω πει ότι αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται σε επιτροπές του ΝΑΤΟ, γίνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων… Δεν πρότεινα σε καμία περίπτωση συμφωνία ανάλογη των Πρεσπών, δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί δεν είναι η θέση μου αυτή», είπε.

«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε τέτοιες κουβέντες, τους είπα ότι δεν είναι αυτό το πλαίσιο για τέτοιες κουβέντες, το καταλάβατε;» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς ειπώθηκε.

«Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός, εσείς τον κάνετε για να βγάλετε είδηση».

Ο βουλευτής εξαπέλυσε «πυρά» προς δημοσιογράφους, οι οποίοι, όπως τόνισε θέλησαν «να βγάλουν έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ “προδότη”».

Ο κ. Καραγιαννίδης είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός και να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία όπως με τη Βόρεια Μακεδονία, την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα, όμως εννοούσε ότι αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση εφόσον η Τουρκία αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Έχω πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων με συμβιβασμό. Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και υποστηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Τούρκος μας είπε ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας… Θέλουμε να τους φέρουμε μπροστά σε αυτό που λένε ότι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες», είπε.

Σε άλλο σημείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δεν λέω να πάρουμε την συμφωνία να την κάνουμε κόπι-πέιστ που λέμε και στο χωριό μου».

Από τη στιγμή, όμως, που η Τουρκία δεν συμφωνεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας «δεν δέχεται αυτόν τον συμβιβασμό, τότε δεν μπορεί να συζητήσουμε και μένουμε σε αυτό που είμαστε τώρα, αλλά πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει για να προχωρήσει το ζήτημα».

Κουμουτσάκος: Προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι κινήσεις της κυβέρνησης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν θα πρέπει να είμαστε “μονοχοφάηδες“ σε σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Σήμερα κατά την διάρκεια συνεδρίασης επιτροπών της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”».

Όπως τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ «όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα.

Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Λοβέρδος: Μια ακόμη μελανή στιγμή στην εξωτερική μας πολιτική

Αντίδραση και από το Κίνημα Αλλαγής

Ο αρμόδιος τομεάρχης Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε σε δήλωσή του, ότι «τα πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, δεν έχουν προηγούμενο».

«Πρώτα η ανιστόρητη θέση πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να καταστεί πρότυπο για τα ελληνοτουρκικά, δεύτερον πως αυτή η απαράδεκτη θέση καταγράφεται ως αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και τρίτον η έλλειψη απάντησης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ανωτέρω προκλήσεις συγκροτούν μία ακόμη μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Δουζίνας: Παραποίησαν όσα είπα

Για “παραποίηση” των όσων είπαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας.

Η ανακοίνωσή του

“Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου και του κ. Λοβέρδου σχετικά με τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες αναφέρονται σε «δηλώσεις» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρει ο κ. Δουζίνας.

“Ως πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ενημέρωσα τους φιλοξενούμενους βουλευτές για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας μας. Το ένα τρίτο της ενημέρωσής αφιερώθηκε στο Κυπριακό. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, την απαίτηση της αποχώρησης του στρατού κατοχής και του τέλους των εγγυήσεων, τις οποίες ονόμασα ένα «αποικιοκρατικό απομεινάρι σε μια μετα-αποικιοκρατική εποχή». Η ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διαφορετικό μέρος της ομιλίας και ουδέποτε έγινε η παραμικρή σύνδεση των δύο”, συνεχίζει.

“Όταν ο Τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτή της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών. Ο Νίκος Τόσκας μίλησε εκτεταμένα για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και άλλες τουρκικές παραβιάσεις.

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξήγησε ότι τα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα δεν είναι θέμα συζήτησης της Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Οι απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν σαφείς και κατηγορηματικές και μόνο η πιθανή άγνοια των Αγγλικών ή κακή πίστη θα δικαιολογούσε την παραποίησή τους.

Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων. Διαβάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης θυμήθηκα ότι κάποιος είπε ότι κατά την Βίβλο «δεν υπάρχει Θεός». Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι η προηγούμενη φράση έλεγε: «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού»”.

Ο Καραγιαννίδης, όταν “χτυπιόταν” για τη Συμφωνία, σε ένα βίντεο που είχε γίνει viral:

Τσίπρας – Ερντογάν: Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα τιμηθεί η Τουρκία στη ΔΕΘ

Τούρκος βουλευτής Βουλή: Ευθείες απειλές, “σιωπή” από Καραγιαννίδη – Δουζίνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις