Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τόκιο: Βραβεία Ολυμπιονικών από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές
ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο: Βραβεία Ολυμπιονικών από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές

Η Ιαπωνία κάνει ένα βήμα μπροστά στην “πράσινη” ανάπτυξη και εγκαινιάζει τα βραβεία από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές. Πλέον οι Ολυμπιονίκες θα βραβεύονται με κάποιο παλιό κινητό που με τη διαδικασία της ανακύκλωσης έχει γίνει βραβείο. Η συμβολή τους, πλέον, στην βιώσιμη ανάπτυξη θα γίνεται έμπρακτα. Η επιβράβευσή τους θα συνοδεύεται από την υπερηφάνεια της οικολογικής […]

Τόκιο: Βραβεία Ολυμπιονικών από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές

Η Ιαπωνία κάνει ένα βήμα μπροστά στην “πράσινη” ανάπτυξη και εγκαινιάζει τα βραβεία από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πλέον οι Ολυμπιονίκες θα βραβεύονται με κάποιο παλιό κινητό που με τη διαδικασία της ανακύκλωσης έχει γίνει βραβείο. Η συμβολή τους, πλέον, στην βιώσιμη ανάπτυξη θα γίνεται έμπρακτα. Η επιβράβευσή τους θα συνοδεύεται από την υπερηφάνεια της οικολογικής συνείδησης και φυσικά θα περνούν ένα ηχηρό μήνυμα.

Με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα αυτό θα είναι σαφές χωρίς περιθώρια για παρανοήσεις. Οι τρόποι για να συνεισφέρει κάποιος στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος είναι πολλοί. Αρκεί μία δόση θέλησης!

Ποιο είναι το σχέδιο

Η Ιαπωνία έχει από καιρό ανακοινώσει την πρόθεσή της να σφυρηλατήσει τα μετάλλια από χρυσό, ασήμι και χαλκό. Όσα δηλαδή βρίσκονται σε απειροελάχιστες ποσότητες στις πλακέτες πεταμένων κινητών τηλεφώνων, λάπτοπ και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Που αποσκοπεί η οικολογική κίνηση της Ιαπωνίας

Στόχος των διοργανωτών είναι να συλλέξουν 2,7 τόνους χαλκού, 4,1 τόνους ασημιού και 30,3 κιλά χρυσού, καλώντας τους πολίτες να δωρίσουν τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούν πια. Η αρμόδια επιτροπή εκτιμά πως θα πιάσει τους στόχους της μέχρι της 31 Μαρτίου του 2019.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να συγκεντρωθούν 48.000 τόνους «ηλεκτρονικών σκουπιδιών», από την ανακύκλωση 5 εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων. Οι «ανεπιθύμητες» πλέον συσκευές, θα αποσυναρμολογηθούν και τα πολύτιμα μέταλλά τους θα οδηγηθούν στο χυτήριο και από εκεί στα καλούπια των μεταλλίων.

Η κίνηση αυτή της Ιαπωνίας αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης καθώς, σύμφωνα με τα τα δεδομένα του ΟΗΕ, το 2016 τα «ηλεκτρονικά σκουπίδια» ανήλθαν σε 44,7 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως, με τα νούμερα να ανεβαίνουν ανησυχητικά και σταθερά κατά 3% με 4% τα τελευταία χρόνια.

Στο παρελθόν, ανακυκλωμένα μέταλλα έχουν χρησιμοποιηθεί για ολυμπιακά μετάλλια αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, για παράδειγμα, το 30% των ασημένιων και χάλκινων μεταλλίων προήλθαν από ανακυκλωμένα υλικά αλλά αυτή τη φορά, στόχος είναι το απόλυτο 100%. Τα αποκαλυπτήρια για τα μετάλλια του 2020 θα γίνουν αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις