Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

15

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ανεμοστρόβιλοι ΗΠΑ- νεκροί: Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεμοστρόβιλοι ΗΠΑ- νεκροί: Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους

Ανεμοστρόβιλοι ΗΠΑ- νεκροί: Οι πρώτες ώρες δείχνουν εικόνες ολικής καταστροφής στις κεντρικές πολιτείες

Σε τουλάχιστον πέντε ανέρχονται οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν εχθές Κυριακή, οι αρχές. Οι δεκάδες ανεμοστρόβιλοι, σημειώθηκαν κυρίως στις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών ΗΠΑ, την Παρασκευή και το Σάββατο, κυρίως στις πολιτείες Άιοβα και Νεμπράσκα, ενώ η Οκλαχόμα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η περιοχή είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, όμως η συχνότητα και η ισχύς των ανεμοστρόβιλων που σημειώθηκαν μέσα στο 24ωρο αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, όπως ανέφεραν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες. Οι εικόνες καταστροφής που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζουν δεκάδες σπίτια εντελώς κατεστραμμένα και οχήματα που μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες μετάλλων.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων στην πολιτεία, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην πολιτεία της Αιόβα. Ο άνδρας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, λόγω εκτεταμένων τραυματισμών, όμως υπέκυψε στα τραύματά του, όπως ανέφερε η οικογένειά του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KETV NewsWatch 7. Μία γυναίκα σκοτώθηκε στη μικρή πόλη Σάλφουρ, έπειτα από βαρύ χτύπημα που υπέστη, ανέφερε ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εκατό και πλέον χιλιόμετρα από εκεί, στη Χόλντενβιλ, τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα νήπιο τεσσάρων μηνών, ανάμεσα στα θύματα. Ο τέταρτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητόδρομο στη Μαριέτα, βρισκόταν σε φορτηγό το οποίο ανατράπηκε, ενώ όπως δείχνει οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από τοπικά ΜΜΕ, τέσσερα φορτηγά με ρυμουλκούμενα βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Οι εικόνες που έρχονται στο φως, μετά το τέλος του φαινομένου, φανερώνουν ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής, με συντρίμμια από κτίρια και οχήματα σε όλη την πεδιάδα. Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν εξάλλου πολλές κοινότητες και παρέμεναν σε ισχύ έκτακτα προειδοποιητικά δελτία χθες, ανάμεσά τους για ξαφνικές πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού των συντριμμιών έχουν ξεκινήσει από εχθές, ενώ συνεχίζονται και οι ενέργειες να αποκατασταθεί το ρεύμα σε ορισμένες περιοχές. Να σημειωθεί ότι πάνω από 25.000 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα στο Τέξας και άλλα 19.000 και πλέον στην Οκλαχόμα, χθες μετά το μεσημέρι, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage. Είκοσι επτά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούσαν να κινδυνεύουν από έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων ριπές ανέμων, χαλαζόπτωσης, κινδύνου πλημμύρας και ενδεχομένως περισσότερους ανεμοστρόβιλους.

Η κακοκαιρία διήρκησε λιγότερο από 36 ώρες αφότου περισσότεροι από 100 ανεμοστρόβιλοι ισοπέδωσαν σπίτια και κτίρια σε έξι πολιτείες την Παρασκευή, με τη Νεμπράσκα και την Αϊόβα να έχουν πληγεί περισσότερο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πολλοί από τους πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε σημεία που θα ήταν ασφαλής, ενώ οι εικόνες δείχνουν ολόκληρες εκτάσεις να έχουν ισοπεδωθεί πλήρως. Μάλιστα, σε ορισμένες πόλεις οι επικεφαλής αναφέρουν πως έχει καταστραφεί έως και το 50% των σπιτιών. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας έχουν σπεύσει στα πληγέντα σημεία και αναζητούν πόρτα -πόρτα τυχόν θύματα ή εγκλωβισμένα άτομα. Εκατοντάδες είναι επίσης οι τραυματισμένοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ομάχα, σχεδιάζει να υπογράψει μια δήλωση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα επιτρέψει στους κατοίκους να αξιοποιήσουν κρατική και ομοσπονδιακή βοήθεια για την ανάκαμψη.

&

nbsp;

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις