Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ρύθμιση οφειλών: «Κούρεμα» έως 70%, 120 δόσεις για 900.000 οφειλέτες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ρύθμιση οφειλών: «Κούρεμα» έως 70%, 120 δόσεις για 900.000 οφειλέτες

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έκτακτη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία προβλέπει 120 μηνιαίες δόσεις, και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο. Μέχρι τις 20 του μηνός εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ότι θα περάσει από την Βουλή η νέα ρύθμιση χρεών σύμφωνα με πληροφορίες των dikaiologitika.gr. Η ηγεσία […]

120 δόσεις

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έκτακτη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία προβλέπει 120 μηνιαίες δόσεις, και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο.

Μέχρι τις 20 του μηνός εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ότι θα περάσει από την Βουλή η νέα ρύθμιση χρεών σύμφωνα με πληροφορίες των dikaiologitika.gr.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιθυμεί αρχές Μαρτίου να είναι σε θέση να τεθεί η ρύθμιση σε εφαρμογή μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ με απλά βήματα και το πάτημα ενός κουμπιού.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν και τι πρέπει να κάνουν:

1. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, δυνητικά, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια.

2. Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους 120.

3. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων

4. Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» που δυνητικά αφορά 900.000 και πλέον μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

5. Η ρύθμιση θα ωφελήσει και περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

6. Όλες οι παλαιές (έως το 2016) οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Στο νέο αυτό ποσό δε, θα υπολογιστούν ευνοϊκότερες προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα το «κούρεμά» τους να αγγίζει ακόμη και το 85%.

7. Θα γίνει ο επαναπροσδιορισμός των οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας αυτοαπασχολούμενος ανήκε στην 6ηασφαλιστική κλάση για ολόκληρο το 2016 και δεν πλήρωσε οφειλές οι οποίες ανέρχονταν στα 436,3 ευρώ ανά μήνα. Δημιούργησε χρέος ύψους 5.235,6 ευρώ συν όλες τις προσαυξήσεις. Όμως εκείνη την χρονιά το δηλωθεν εισόδημα ήταν στα 7.000 ευρώ τότε έπρεπε να πληρώνει 168 ευρώ το μήνα δηλ. 2.016 ευρώ.

Η οφειλή θα «κουρευτεί» και το χρέος των 2.016 ευρώ θα καταβληθεί σε έως και 36 δόσεις. Αν τα χρόνια των απλήρωτων οφειλών ήταν περισσότερα και η οφειλή ξεπερνά τα 3.000 οι δόσεις θα φτάσουν και στις 120. Αν ο οφειλέτης πληροί τα κριτήρια συνταξιοδότησης, θα μπορεί να κάνει αίτηση για σύνταξη.

8. Η σύνταξή του θα υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου και θα ληφθεί υπόψη ότι για το 2016 οι συντάξιμες αποδοχές θα προσδιοριστούν βάσει των «κουρεμένων» εισφορών και όχι βάσει αυτών που είχαν προσδιοριστεί προ ετών.

9. Ένταξη µε αίτηση του οφειλέτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ που θα αναπτυχθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

10. Η ηλεκτρονική αίτηση θα παραµείνει ενεργή για ένα εξάμηνο.

11. Ο οφειλέτης θα αιτείται τον επανυπολογισµό των παλαιών οφειλών του, που γεννήθηκαν έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2016, στη βάση τεκµαρτών εισοδηµάτων, µε το νέο σύστηµα. Δηλαδή, µε βάση το πραγµατικό φορολογητέο εισόδηµα που δήλωνε στην Εφορία τη χρονική περίοδο κατά την οποία δηµιουργήθηκαν οι οφειλές.

12. Εξαιτίας του ότι τα ψηφιακά δεδοµένα της ΑΑ∆Ε µέσω Τaxis φτάνουν έως το 2002, τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογιστούν.

13. Κατά τη διαδικασία του επανυπολογισµού η πλειονότητα θα πέσει στην ελάχιστη εισφορά λόγω χαµηλών δηλωµένων εισοδηµάτων. Αυτό σηµαίνει πως για όσους είχαν έως 7.032 ευρώ τον χρόνο καθαρό εισόδηµα, το χρέος θα επανυπολογιστεί στα 158 ευρώ τον µήνα για τους προερχόµενους από τα πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για χρέη σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ.

Για τους προερχόμενους από τα πρ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ, ΤΑΣ, που συσσωρεύουν χρέη και για επικουρικό-εφάπαξ, η κατώτατη εισφορά φτάνει στα 222 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους ασφαλισμένους στο πρ. ΤΣΑΥ φτάνει στα 181 ευρώ.

14. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι της τάξης του 85% και δεν θα αφορά τις προσαυξήσεις που βαραίνουν την παλαιά οφειλή. Μαζί με την οφειλή θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις. Δηλαδή, οι αναδρομικές προσαυξήσεις, όπως προκύπτουν με βάση τη νέα οφειλή, θα «κουρεύονται» κατά 85%.

15. Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές του 2017 χωρίς επανυπολογισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις