Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας: Στρατιωτικό νόμο θέλει το Κίεβο μετά τα πυρά
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας: Στρατιωτικό νόμο θέλει το Κίεβο μετά τα πυρά

Θερμό επεισόδιο που προμηνύει νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στον Πορθμό Κερτς που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, σκάφος του ρωσικού λιμενικού άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικού πολεμικού. Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, τα βλήματα του ρωσικού λιμενικού σκάφους έπληξαν ένα από […]

Μαύρη Θάλασσα

Θερμό επεισόδιο που προμηνύει νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στον Πορθμό Κερτς που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, σκάφος του ρωσικού λιμενικού άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικού πολεμικού.

Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, τα βλήματα του ρωσικού λιμενικού σκάφους έπληξαν ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη της.

Προκλήθηκε μεγάλη ζημιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αδρανοποίησή του.

Σύμφωνα πολεμικό ναυτικό, εκτός από τις ζημιές στο πολεμικό σκάφος, 6 μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο αφότου το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον πλοίων, τα οποία εμπόδισε να περάσουν από τον πορθμό του Κερτς στη Θάλασσα του Αζόφ.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα στις κατηγορίες

Ρωσικά πρακτορεία επικαλέστηκαν την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB να λέει ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Ουκρανία ενορχήστρωσε «μια πρόκληση» και σύντομα θα δώσουν στη δημοσιότητα τις αποδείξεις.

Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να συγκληθεί το στρατιωτικό συμβούλιο. Πέραν του ανεβασμένου θερμομέτρου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες, καθώς επίκειται επιβολή στρατιωτικού νόμου με αποκλειστική πρωτοβουλία του προέδρου Ποροσένκο.

Παρέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν  έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ. Ζήτησαν δε από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς. Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.

Βίντεο από το θερμό επεισόδιο κυκλοφόρησε στα ρωσικά ΜΜΕ:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις