Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

27

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι πολυτιμότεροι ξηροί καρποί για τον οργανισμό
ΥΓΕΙΑ

Οι πολυτιμότεροι ξηροί καρποί για τον οργανισμό

Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές λιπαρών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών.  Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στους ξηρούς καρπούς είναι μονοακόρεστα, καθώς και ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, περιέχουν ορισμένα κορεσμένα λιπαρά.  Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε.  Πολλές […]

Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές λιπαρών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. 

Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στους ξηρούς καρπούς είναι μονοακόρεστα, καθώς και ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, περιέχουν ορισμένα κορεσμένα λιπαρά. 

Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε. 

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τα οφέλη για την υγεία από την αύξηση της πρόσληψης ξηρών καρπών. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν μικρή επίδραση στο βάρος, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν το κάνουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων. 

Για παράδειγμα, τα καρύδια μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. 

Επιπλέον, τα καρύδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. 

Αμύγδαλα 

Τα αμύγδαλα είναι καρποί με κέλυφος που περιέχουν ορισμένα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά 

Μια μερίδα – 28 γραμμάρια ή μια μικρή χούφτα  περίπου: 

Θερμίδες: 161 

Λίπος: 14 γραμμάρια 

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια 

Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια 

Ίνες: 3,5 γραμμάρια 

Βιταμίνη Ε: 37% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (ΣΗΠ) 

Μαγνήσιο: 19% των ΕΑΚ 

Τα αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. 

Ορισμένες μικρές μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση μιας πλούσιας σε αμύγδαλα διατροφής μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη LDL, τη συνολική χοληστερόλη και την οξειδωμένη χοληστερόλη LDL, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. 

Ωστόσο, τα αμύγδαλα που καταναλώνονται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός γεύματος με αμύγδαλα (28 γραμμάρια) μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνει μετά το γεύμα κατά 30% σε άτομα με διαβήτη, αλλά όχι σε υγιείς ανθρώπους. 

Τα αμύγδαλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. 

Κάσιους 

Τα κάσιους είναι μέρος της οικογένειας των καρπών και έχουν ένα καλό θρεπτικό προφίλ. 

28 γραμμάρια κάσιους περιέχουν περίπου: 

Θερμίδες: 155 

Λίπος: 12 γραμμάρια 

Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια 

Υδατάνθρακες: 9 γραμμάρια 

Ίνες: 1 γραμμάριο 

Βιταμίνη Ε: 1% της ΕΑΚ 

Μαγνήσιο: 20% της ΕΑΚ 

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει εάν οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κάσιους μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου. Μια μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα που περιέχει το 20% θερμίδων από κάσιους βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. 

Μια άλλη μελέτη παρατήρησε ότι τα κάσιους αύξησαν το αντιοξειδωτικό δυναμικό της δίαιτας. 

Είναι ενδιαφέρον ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κάσιους μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. 

Μια άλλη ευρύτερη μελέτη παρατήρησε ότι μια δίαιτα πλούσια σε κάσιους μείωσε την αρτηριακή πίεση και αύξησε τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Αράπικα φιστίκια 

Τα φιστίκια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. 

Ωστόσο, έχουν παρόμοια θρεπτικά χαρακτηριστικά και οφέλη για την υγεία με τους ξηρούς καρπούς. 

28 γραμμάρια ξηρών φιστικιών περιέχουν περίπου: 

Θερμίδες: 176 

Λίπος: 17 γραμμάρια 

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια 

Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια 

Ίνες: 3 γραμμάρια 

Βιταμίνη Ε: 21% των ΣΗΠ 

Μαγνήσιο: 11% της ΣΗΠ 

Μια μελέτη σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυστικιών συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. 

Τα φιστίκια μπορούν επίσης να βελτιώσουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. 

Είναι ενδιαφέρον ότι μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν φυστικοβούτυρο περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2. 

Επιπλέον, τα ποσοστά άσθματος και αλλεργικής νόσου μπορεί να είναι χαμηλότερα σε παιδιά μητέρων που έτρωγαν φιστίκια μία ή περισσότερες εβδομαδιαίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Ωστόσο, πολλές μάρκες περιέχουν μεγάλες ποσότητες προστιθέμενων ελαίων, ζάχαρης και άλλων συστατικών. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να επιλέξετε το φυστικοβούτυρο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια. Ομοίως, τα αράπικα φιστίκια συνήθως αλατίζονται, πράγμα που μπορεί να εξαλείψει μερικά από τα σχετικά οφέλη για την υγεία τους. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να επιλέξετε απλά, αλατισμένα, αρωματισμένα φιστίκια. 

Φιστίκια Αιγίνης 

Τα φιστίκια είναι συνηθισμένος ξηρός καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. 

Μια μερίδα (28 γραμμάρια) από φιστίκια περιέχει περίπου: 

Θερμίδες: 156 

Λίπος: 12,5 γραμμάρια 

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια 

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια 

Ίνες: 3 γραμμάρια 

Βιταμίνη Ε: 3% της ΣΗΠ 

Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΠ 

Ομοίως με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης – η κατανάλωση φιστικιών (2-3 κιλά ημερησίως, 56-84 γραμμάρια) μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης. 

Επίσης, τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του αίματος, του βάρους και της οξειδωτικής κατάστασης. 

Η οξειδωτική κατάσταση αναφέρεται στα επίπεδα οξειδωμένων χημικών ουσιών στο αίμα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην καρδιακή νόσο. 

Τέλος, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου μετά από ένα γεύμα. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις