Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Συνέντευξη Άσαντ: Δεν έχουμε χημικά – Κάνω καθημερινά λάθη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Συνέντευξη Άσαντ: Δεν έχουμε χημικά – Κάνω καθημερινά λάθη

Μια αποκλειστική συνέντευξη στην Καθημερινή παραχώρησε Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Σύρος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Δύση. Δηλώνει πως έχει κάνει πάρα πολλά λάθη, ενώ αναφέρεται και σε ένα παγκόσμιο πόλεμο νέου τύπου που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, ο Ερντογάν στηρίζει τους […]

Μια αποκλειστική συνέντευξη στην Καθημερινή παραχώρησε Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σύρος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Δύση. Δηλώνει πως έχει κάνει πάρα πολλά λάθη, ενώ αναφέρεται και σε ένα παγκόσμιο πόλεμο νέου τύπου που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε, ο Ερντογάν στηρίζει τους τρομοκράτες, και «είναι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα»

«Αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα», είπε χαρακτηριστικά για τον Τούρκο πρόεδρο.

Αναφερόμενος στις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έκανε λόγο για «στρατό κατοχής».

«Κάθε Τούρκος στρατιώτης σε συριακό έδαφος εκπροσωπεί αυτήν την κατοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τουρκικός λαός είναι εχθρός μας. Μόλις πριν από λίγες μέρες ήρθε μια αποστολή από την Τουρκία. Πρέπει να διαχωρίσουμε ανάμεσα στους Τούρκους εν γένει και τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είναι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ίσως δεν είναι οργανωμένος, αλλά κλίνει προς αυτήν την ιδεολογία, μία σκοτεινή ιδεολογία», είπε στον Αλέξη Παπαχελά.

Πύραυλοι έπληξαν τομέα κοντά στη Δαμασκό

Ο Άσαντ θεωρεί ότι έχει πέσει πλέον η μάσκα του Ταγίπ Ερντογάν και πως από την αρχή «υποστήριζε τους τρομοκράτες, αλλά εκείνη την εποχή κρυβόταν πίσω από εκφράσεις “όπως η προστασία του συριακού λαού, η υποστήριξη των προσφύγων” κ.λπ.

Είχε τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως ανθρωπιστής. Τώρα, όμως, έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύπτεται ως επιτιθέμενος. Αυτό είναι θετικό. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Ερντογάν που στέλνει τα στρατεύματά του στη Συρία και σε εκείνον που υποστηρίζει τους τρομοκράτες: εκείνοι είναι απλώς οι αντιπρόσωποί του…»

Άσαντ: «Δεν έχουμε χημικά όπλα»

Ο Άσαντ επιμένει ότι οι δυνάμεις του δεν χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, όπως τους κατηγορεί η Δύση.

«Δεν έχουμε χημικό οπλοστάσιο από το 2013, οπότε και το παραδώσαμε», υπογραμμίζει ο κ. Ασαντ, επισημαίνοντας ότι «το δυτικό αφήγημα ξεκίνησε μετά τη νίκη του συριακού στρατού, όχι νωρίτερα».

Σχολιάζοντας την έκφραση «το κτήνος Ασαντ», που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ότι «δεν ασχολείται» προσθέτοντας ότι «η μόνη αποστολή που έφεραν εις πέρας οι ΗΠΑ στη Συρία είναι η υποστήριξη των τρομοκρατών».

«Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το αξίωμα, όταν είσαι πρόεδρος μιας χώρας, εκπροσωπείς το ήθος του λαού σου πριν από το δικό σου. Εκπροσωπείς τη χώρα σου. Ερωτώ: Εκπροσωπεί αυτή η ρητορική την αμερικανική κουλτούρα; Αυτό είναι το ερώτημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια κοινότητα στον κόσμο που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους γλώσσα.

Δεύτερον, το καλό με τον Τραμπ είναι ότι εκφράζεται με έναν εξαιρετικά ευθύ τρόπο κι αυτό είναι πολύ καλό. Προσωπικά δεν ασχολούμαι, επειδή αντιμετωπίζω την κατάσταση από τη θέση του πολιτικού, του προέδρου. Δεν με θίγει προσωπικά. Αυτό που έχει σημασία είναι αν κάτι επηρεάζει τη χώρα μου, τον πόλεμο, τους τρομοκράτες και την ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε», σημείωσε ο Άσαντ.

Ιράν – Ισραήλ: Κοντά στην ολομέτωπη σύρραξη

Κίνδυνος παγκόσμιας σύρραξης

Παράλληλα, σχολιάζει τον κίνδυνο να ξεκινήσει μια παγκόσμια σύρραξη από τη χώρα του κι εκτιμά ότι ένας παγκόσμιος πόλεμος νέου τύπου είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

«Οι Τούρκοι, οι Γάλλοι, όσοι έρχονται παράνομα στη Συρία είναι όλοι εχθροί μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Συρίας , προσθέτοντας ότι «λόγω της σύνεσης των Ρώσων μπορούμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση.»

«Έχω κάνει λάθη»

Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύετε ότι έχετε κάνει λάθη στην αντιμετώπιση της κρίσης και του εμφυλίου πολέμου;

Αν δεν έκανα λάθη δεν θα ήμουν άνθρωπος. Κάνω λάθη, πιθανόν επί καθημερινής βάσεως. Αλλά πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του, και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα λάθους;

Οι τζιχαντιστές πήραν εκδίκηση – Δεκάδες νεκροί

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να συμβουλεύεται το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού, και όχι μόνο τους θεσμούς, το Κοινοβούλιο ή τα συνδικάτα. Αλλά και η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να συμμετέχει σε κάθε απόφαση.

Αν μιλάμε, λοιπόν, για την αντίδρασή μου στον πόλεμο και τον τρόπο που καθοδήγησα την κυβέρνηση και το κράτος, ο βασικός πυλώνας της πολιτικής μου ήταν να πολεμήσω την τρομοκρατία, και δεν πιστεύω πως αυτό ήταν λάθος.

Ούτε νομίζω πως ήταν λάθος το ότι απαντήσαμε στις πολιτικές πρωτοβουλίες των διάφορων πλευρών ή το ότι επιδιώξαμε διάλογο με όλους, ακόμα και με τμήματα των μαχητών, για την εθνική συμφιλίωση.

Επομένως, όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, πιστεύω πως η πραγματικότητα αποδεικνύει πως είχαμε δίκιο. Οσον αφορά τις επί μέρους πλευρές, φυσικά, πάντοτε υπάρχουν λάθη.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις