alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέα είσοδος στην αμερικανική κυβέρνηση: Ποιο κοντινό του πρόσωπο υπουργοποίησε ο Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα είσοδος στην αμερικανική κυβέρνηση: Ποιο κοντινό του πρόσωπο υπουργοποίησε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε την υπουργοποίηση του προσωπικού του γιατρού, του ανθρώπου που πριν από μερικές εβδομάδες έκρινε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι διανοητικά και ψυχικά ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο δρ Ρόνι Τζάκσον θα παραλάβει τη σκυτάλη του αρμόδιου για τις Υποθέσεις των Βετεράνων υπουργείου από τον Ντέιβιντ Σάλκιν.

 

Δείτε ακόμα:

Αλλαγές και αναταραχή στη νομική ομάδα του Τραμπ

 

Η αποπομπή του τελευταίου ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με το “Politico”, μετά το σκάνδαλο γύρω από ένα ταξίδι που έκανε με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ευρώπη, το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και λόγω της ανοιχτής σύγκρουσής του με τους συντηρητικούς στο υπουργείο του, προκαλώντας πολιτικό πονοκέφαλο στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, έλαβε την απόφαση χθες το απόγευμα, ενώ ο Σάλκιν έμαθε τηλεφωνικά για την απόλυσή του, από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

 

Δείτε ακόμα:

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέτασε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σάλκιν από αρκετούς υποψηφίους για την θέση του, στο αναφερόμενο υπουργείο.

Μεταξύ αυτών, ο Ρόμπερτ Γουίλκι υφυπουργός Άμυνας για Θέματα Προσωπικού και Ετοιμότητας, που θα εκτελεί καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού στην θέση του Σάλκιν, αλλά και ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Πιτ Χεγκσέθ.

Ωστόσο, ο Τραμπ μιλούσε εδώ και καιρό για τον Τζάκσον, που είχε προταθεί κι από τον Σάλκιν για μία θέση υφυπουργού στο υπουργείο των Βετεράνων το φθινόπωρο.

Την περίοδο εκείνη, είχαν γίνει και οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες, σχετικά με την καταλληλότητα του Τζάκσον για μία τέτοια θέση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Ρόνι Τζάκσον, υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού

Από την άλλη μεριά, η επιλογή του Τζάκσον, που είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και είναι γνωστός στον Λευκό Οίκο ως Δρ. Ρόνι, αποτέλεσε έκπληξη.

Ο ίδιος, έχει διατελέσει προσωπικός ιατρός για δύο προέδρους, πριν από τον Τραμπ, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός, ως ο γιατρός που έδωσε στον σημερινό πρόεδρο ένα ξεκάθαρο πιστοποιητικό καλής υγείας. Ο Τζάκσον, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ «τα πήγε καλά» σε εξέταση νοητικών λειτουργιών, νωρίτερα το 2018.

Ο Τζάκσον κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν, προήχθη υπηρεσιακά στον βαθμό του υποναύαρχου με πρόταση του προέδρου Τραμπ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα παραμείνει ενεργός στην άσκηση των υπηρεσιών καθηκόντων του, μετά την επικύρωση του διορισμού του, από την Γερουσία. Οι προθέσεις του ιδίου, δεν έγιναν άμεσα γνωστές.

Στο ίδιο υπουργείο, που χαρακτηρίζεται αρνητικά για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τις οποίες και ακολουθεί, έχουν υπηρετήσει ως υπουργοί, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του κοινοπρακτικού επιχειρηματικού κολοσσού Proctor & Gamble, Μπομπ ΜακΝτόναλντ, αλλά κι ο απόστρατος στρατηγός και πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού, Έρικ Σινσέκι.

Δείτε ακόμα:

Στον Λευκό Οίκο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής – Τον κάλεσε ο Τραμπ (pic)

 

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι την επικύρωση του διορισμού, ο Γουίλκι θα εκτελεί καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού, όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ. Ο Γουίλκι έχει προηγούμενα διατελέσει υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Θομ Τίλις, ενώ είχε ουσιαστικό ρόλο και στην ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στον πρόεδρο Τραμπ, μέχρι την επικύρωση του διορισμού του Αμερικανού ΥΠΑΜ, Τζέιμς Μάτις.

Ο Τζάκσον αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1995 κι άρχισε την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, υπηρέτησε με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες στο Ιράκ, το 2005, προσφέροντας τις ιατρικές υπηρεσίες του, μέσω ειδικής διμοιρίας πρώτων βοηθειών και χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο Τζάκσον υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως προσωπικός γιατρός των προέδρων, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Μπαράκ Ομπάμα και Τραμπ.

Το υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπουργείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ η ηγεσία του, αποτελεί μία νέα ουσιαστική πρόκληση για τον Τζάκσον, με βασικό ζητούμενο την καταπολέμηση της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.