Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την απέλαση 60 Ρώσων αξιωματούχων από τη χώρα ενώ 14 κράτη-μέλη της ΕΕ απελαύνουν επίσης Ρώσους διπλωμάτες. Αφορμή η υπόθεση – θρίλερ της δηλητηρίασης του Σκριπάλ. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι 48 που θα απελαθούν από τις ΗΠΑ είναι μέλη της ρωσικής πρεσβείας και οι 12 αξιωματούχοι της ρωσικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Οι αξιωματούχοι θα έχουν […]

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την απέλαση 60 Ρώσων αξιωματούχων από τη χώρα ενώ 14 κράτη-μέλη της ΕΕ απελαύνουν επίσης Ρώσους διπλωμάτες.

Αφορμή η υπόθεση – θρίλερ της δηλητηρίασης του Σκριπάλ.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι 48 που θα απελαθούν από τις ΗΠΑ είναι μέλη της ρωσικής πρεσβείας και οι 12 αξιωματούχοι της ρωσικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αξιωματούχοι θα έχουν επτά ημέρες περιθώριο να εγκαταλείψουν την χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε επιπλέον και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, με τη διορία να είναι στις 2 Απριλίου.

Η Μόσχα αρνείται ξανά τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ

«Με αυτά τα βήματα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της καθιστούν σαφές στη Ρωσία πως οι ενέργειές της έχουν και επιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, ωστόσο, αυτό θα γίνει εάν αλλάξει στάση η ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η αμερικανική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, 14 μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής.

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα: Τέσσερις αποχωρούν από τη Γερμανία, τέσσερις από τη Γαλλία δύο από τη Δανία, τρεις από την Τσεχία, 13 από την Ουκρανία, τέσσερις από την Πολωνία και δυο από την Ολλανδία, ένας από τη Λετονία και ένας από την Εστονία. 

Η καναδική κυβέρνηση προχώρησε με τη σειρά της στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων, όπως μεταδίδει το AFP.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις