Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Παυλόπουλος σε Τουρκία: “Πώς θέλεις την ευρωπαϊκή πορεία αν δεν σέβεσαι μνημεία;”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Παυλόπουλος σε Τουρκία: “Πώς θέλεις την ευρωπαϊκή πορεία αν δεν σέβεσαι μνημεία;”

Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας που αφορά στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε μήνυμα στην γειτονική χώρα, κάνοντας αναφορά στην επιθυμία της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε πως […]

Meeting between the President of Greece, Prokopis Pavlopoulos, and the leader of PASOK party Fofi Gennimata, in Athens, on Feb. 23, 2016 / ????????? ??? ???????? ??? ??????????? ??????? ??????????? ?? ??? ?????????? ??? ????? ???? ?????????, ???? ?????, ???? 23 ???????????, 2016

Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας που αφορά στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε μήνυμα στην γειτονική χώρα, κάνοντας αναφορά στην επιθυμία της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

Παπαδημούλης σε Κομισιόν

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, απηύθυνε ερώτημα στην Κομισιόν.

«Η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει για ακόμη μια φορά σε ενέργειες που προσβάλλουν τη διεθνή κοινότητα, το θρησκευτικό συναίσθημα και το αίσθημα σεβασμού και μνήμης της παγκόσμιας ιστορίας».

«Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης και συνεχίζει: «Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει τη θρησκεία στην υπηρεσία των πολιτικών της επιδιώξεων, παραχαράσσοντας την ιστορία και τορπιλίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν αποτελούν θετική εξέλιξη σε μια ήδη ταραγμένη πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά περιοχή».

“Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία του πολιτιστικού χαρακτήρα και της οικουμενικότητας του μνημείου της Αγίας Σοφίας; Αναγνωρίζει ότι τέτοιες κινήσεις προσβάλλουν τις προσπάθειες διαθρησκευτικού διαλόγου και πλήττουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;”, ρωτάει ο κ. Παπαδημούλης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις