Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Το παραδέχτηκε ανοιχτά ο Τσαβούσογλου: “Ναι, έχουμε πρόβλημα με την Ελλάδα”
ΚΟΣΜΟΣ

Το παραδέχτηκε ανοιχτά ο Τσαβούσογλου: “Ναι, έχουμε πρόβλημα με την Ελλάδα”

  Αν και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σαν ένα σχοινί έτοιμο να σπάσει και το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα και μεγαλώνει, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τώρα το παραδέχτηκε και δημόσια. Μιλώντας στο Ινστιτούτο Real Elcano σε επίσημη επίσκεψη του στη Μαδρίτη, ρωτήθηκε αν η χώρα του ακολουθεί πλέον […]

 edSy34vULnVee15l2rhr

Αν και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σαν ένα σχοινί έτοιμο να σπάσει και το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα και μεγαλώνει, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τώρα το παραδέχτηκε και δημόσια.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Real Elcano σε επίσημη επίσκεψη του στη Μαδρίτη, ρωτήθηκε αν η χώρα του ακολουθεί πλέον οθωμανική πολιτική.

«Η Τουρκία πάντοτε ήταν μια χώρα που τηρούσε το λόγο της. Σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει. Βεβαίως, δύναται να ασκείται κριτική. Η Ισπανία δεν κάνει κριτική για συμφωνίες που έχει υπογράψει στο παρελθόν; Παραδείγματος χάριν πριν από 22 χρόνια στη Βοσνία υπεγράφη μια συμφωνία. Ήταν απαραίτητη για να λήξει ο πόλεμος, αλλά ποιος μπορεί σήμερα να πει ότι αυτή η συμφωνία ήταν τέλεια;», υποστήριξε.

Τονίζοντας πως δεν έχουν βάλει στο μάτι εδάφη άλλων χωρών, συνέχισε: «Η Τουρκία σέβεται απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών. Ναι, έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Άποψή μας δεν είναι για να κλιμακώσουμε την ένταση, αλλά για να τη μειώσουμε. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κριτική σε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία της έκφρασης. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα εδάφη γειτονικών χωρών».

Για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως οι χώρες δείχνουν την απροθυμία τους να τη δεχθούν στην ευρωζώνη: «Το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ δεν είναι προσωπικό, αλλά στρατηγική επιλογή. Εμείς επιθυμούμε την πλήρη ένταξη, αλλά αν η ΕΕ δεν μας θέλει να το πει ανοιχτά και ειλικρινά. Εμείς δεν αλλάξαμε γνώμη».

Μίλησε όμως και για το Κυπριακό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει λύση.

«Υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η “ΤΔΒΚ” έχει πάρει ανοικτά θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης κι έγινε η θετική πλευρά. Δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό να συνεχίζουν να εργάζονται αντικριστά οι εμπειρογνώμονες μας. Έχουμε ακόμη ελπίδες».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις