Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

06

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χατζηδάκης: Tα έξι βήματα που ενίσχυσαν τη διεθνή θέση της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Tα έξι βήματα που ενίσχυσαν τη διεθνή θέση της χώρας

Χατζηδάκης: Μεγάλη στήριξη στα νησιά με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Απανθρακοποίησης

Την ανάγκη να αποτιμώνται νηφάλια τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, χωρίς μηδενισμούς και συμπλέγματα θυματοποίησης, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στους «Διαλόγους της Νισύρου 2025». Παρουσίασε έξι συγκεκριμένα βήματα που –όπως υπογράμμισε– ενίσχυσαν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ενώ απάντησε και στην κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε άλλα επίκαιρα ζητήματα, όπως η νησιωτικότητα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε έξι επιτεύγματα των τελευταίων ετών, τα οποία –κατά την κυβέρνηση– αποτελούν δείγματα αποτελεσματικής και πολυεπίπεδης στρατηγικής:

  1. Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο: Συμφωνίες που, όπως τόνισε, «δημιουργούν και προηγούμενο» για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

  2. Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα, σε επίπεδο εξοπλισμών και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

  3. Ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή που αμφισβητείται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το ενδιαφέρον αυτό, σημείωσε, εκδηλώθηκε μετά την εκλογή Τραμπ, γεγονός με ιδιαίτερη συμβολική και στρατηγική βαρύτητα.

  4. Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απορρίπτουν τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου και συνδέουν κάθε οικονομική ενίσχυση προς τη Λιβύη με τη συναίνεση της Ελλάδας. «Η Λιβύη έχει προκηρύξει έρευνες στη μέση γραμμή, όχι βάσει του παράνομου μνημονίου», σημείωσε.

  5. Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που έχει ήδη αποσταλεί στην Κομισιόν και αντιμετωπίζεται θετικά, ως βήμα στρατηγικής ωρίμανσης.

  6. Ρητή διαβεβαίωση της Αιγύπτου για το Καθολικό της Μονής Σινά, μέσω άρθρου του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, με ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού προς την ιστορική ελληνική παρουσία και τη θρησκευτική ταυτότητα του χώρου.

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία, με αυστηρή προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. «Το ταγκό θέλει δύο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν έχει ψευδαισθήσεις αλλά ούτε και κόμπλεξ κατωτερότητας: «Η Τουρκία δεν είναι ασήμαντη στρατηγικά, αλλά και εμείς δεν είμαστε μια μικρή χώρα χωρίς συμμάχους». Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, άφησε να εννοηθεί ότι οι συσχετισμοί στο πεδίο έχουν αλλάξει υπέρ της Ελλάδας: «Τις ίδιες ανησυχίες που είχαμε πριν λίγους μήνες για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν τις έχουμε πια. Κρατήστε το αυτό».

Απαντώντας στις αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ευθύνες της Ν.Δ., αλλά επεσήμανε ότι το πρόβλημα έχει ιστορικό και διακομματικό βάθος. «Υπήρχαν “πανωγραψίματα” και υπερβολές επί όλων των κυβερνήσεων. Δεν θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το καθεστώς επιδότησης βοσκοτόπων χωρίς ζώα; Δεν δικαιούται κανείς να εμφανίζεται απολύτως αθώος. Δεν είναι ένα “ελληνικό προνόμιο”. Συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη. Αλλά χρειάζεται αυτογνωσία και σοβαρότητα». Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε την πρόσφατη ανακοίνωση τριών νέων Κοινοτικών Ταμείων συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, από τα οποία το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και αποτελεί προϊόν ειδικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στα έργα που προγραμματίζονται:

  • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

  • Κατασκευή φραγμάτων για την ενίσχυση των υδατικών πόρων

  • Μεγάλης κλίμακας έργα αφαλάτωσης με προτεραιότητα στα νησιά

Όπως κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης: «Η ενίσχυση της άμυνας και της εξωτερικής μας πολιτικής δεν γίνεται με λόγια. Γίνεται με οικονομική πρόοδο, με θεσμική σταθερότητα και με την ενεργοποίηση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας εντός Ευρώπης. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε σταθερά και με σχέδιο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις