PKK διάλυση: Είχε προηγηθεί η έκκληση Οτσαλάν τον Φεβρουάριο - Τι προσδοκά η Τουρκία από την απόφαση αυτή
Έπειτα από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων με το τουρκικό κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την απόφαση να διακόψει οριστικά τη δράση του και να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. Η απόφαση αυτή, που ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για το κουρδικό ζήτημα, ελήφθη κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου της οργάνωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Το Συνέδριο αποφάσισε τη διάλυση της οργανωτικής δομής του PKK και την εγκατάλειψη της μεθόδου του ένοπλου αγώνα», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Παράλληλα, η οργάνωση ζητά τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος άσκησης δημοκρατικής πολιτικής από τους Κούρδους, την ύπαρξη νομικών εγγυήσεων και τη δυνατότητα στον φυλακισμένο ηγέτη της, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να διαδραματίσει καθοδηγητικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης.
Το PKK απευθύνει έκκληση στις διεθνείς δυνάμεις να στηρίξουν μια δημοκρατική λύση εντός της Τουρκίας, ενώ καλεί επίσης πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της τουρκικής Αριστεράς και του δημοκρατικού χώρου να αγκαλιάσουν την προσπάθεια για μια ειρηνική μετάβαση σε μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία. Η ιστορική αυτή απόφαση ήρθε λίγους μήνες μετά το δημόσιο μήνυμα του Οτσαλάν τον περασμένο Φεβρουάριο, με το οποίο καλούσε τα μέλη του PKK να καταθέσουν τα όπλα. Σημειώνεται ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2024 είχε γίνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όταν ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε την υπό όρους αποφυλάκιση του Οτσαλάν, εφόσον προχωρούσε δημόσια σε αποκήρυξη της ένοπλης βίας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η σχετική δήλωση του Οτσαλάν αναγνώστηκε από βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η οριστική εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα από το PKK και η διάλυσή του ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για την επίλυση του χρόνιου κουρδικού ζητήματος εντός της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, περιορίζοντας αποσχιστικές τάσεις, ενώ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και στις σχέσεις της Άγκυρας με τα γειτονικά κράτη – κυρίως το Ιράν και το Ιράκ – όπου υπάρχουν ισχυρές κουρδικές κοινότητες.
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στο βόρειο Ιράκ, που λειτουργεί ήδη ως de facto κρατική οντότητα, παραμένει κομβικό σημείο ισορροπιών στην περιοχή. Παράλληλα, η εγκατάλειψη του στόχου για ένα ενιαίο ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα μπορούσε να άρει την κύρια αιτία τριβής μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Η απόφαση του PKK ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη πολιτικής ωρίμανσης αλλά και ανάγκης προσαρμογής στις νέες γεωπολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες στη Μέση Ανατολή. Πλέον, το ζητούμενο είναι εάν η τουρκική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ενσωμάτωση του κουρδικού πληθυσμού στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.
🔴Konferansa 12emîn a Partiya Karkerên Kurdistanê bi biryara hilweşandina pêkhateyê û bidawîkirina rêbaza têkoşîna çekdarî bi dawî bû, ji ber ku pêvajoya pratîkî ji hêla #Rêber #Apo ve hate birêvebirin û pêkanîn. pic.twitter.com/rDvWmnf2Uq
— Zina Khalid✪ (@zina_zinakh) May 12, 2025
