Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

25

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης στο υπουργείο Παιδείας: «Όποιος αρνείται να αξιολογηθεί δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο υπουργείο Παιδείας: «Όποιος αρνείται να αξιολογηθεί δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο»

Σχέδιο για μείωση ύλης, επαγγελματικό προσανατολισμό και τεχνολογία στην τάξη

Τη σημασία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον χώρο της εκπαίδευσης και τις βασικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα σχολεία της χώρας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Παιδείας και της σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία. Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, για την οποία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε μεταβατική φάση, χωρίς να έχει αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα. Ωστόσο, έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους αρνούνται τη συμμετοχή σε αυτήν: «Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, τότε δεν έχει θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης της σχολικής ύλης και του ωρολογίου προγράμματος, κάνοντας λόγο για υπερφόρτωση που συχνά γίνεται εις βάρος της ποιότητας. Όπως αποκάλυψε, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξετάζει λελογισμένη μείωση της ύλης, ώστε το εκπαιδευτικό έργο να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και ουσία. Στη συνάντηση, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον επαγγελματικό προσανατολισμό, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να καθοδηγούνται από νεότερη ηλικία. «Στην τρίτη γυμνασίου ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να εντοπιστούν οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, ώστε να κατευθυνθούν στο κατάλληλο ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό μονοπάτι», δήλωσε.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως από το 2019 έχουν ενταχθεί 39.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σύστημα, ενώ υλοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης των σχολείων με 36.000 διαδραστικούς πίνακες, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος για τους εκπαιδευτικούς και να ενισχυθεί η εξατομικευμένη στήριξη των μαθητών. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, των οποίων οι εισαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή «πιλοτικό μοντέλο για έναν νέο τύπο δημόσιου σχολείου». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα παραδίδονται σταδιακά τα πρώτα από τα 600 σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών.

Το ψηφιακό φροντιστήριο και το μήνυμα στους μαθητές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο έχει προσφέρει πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό σε χιλιάδες μαθητές που προετοιμάζονται για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα στήριξης στους υποψηφίους, επισημαίνοντας πως η δημόσια και δωρεάν παιδεία παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και μοχλός κοινωνικής κινητικότητας: «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε ίδιες και ίσες ευκαιρίες. Αν δουλέψουν, το σχολείο θα σταθεί στο πλευρό τους για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις