Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οικογένεια ανέβηκε στις Άλπεις χωρίς εξοπλισμό: «Υπάρχει υποτίμηση των κινδύνων»
ΚΟΣΜΟΣ

Οικογένεια ανέβηκε στις Άλπεις χωρίς εξοπλισμό: «Υπάρχει υποτίμηση των κινδύνων»

Οικογένεια ανέβηκε στις Άλπεις χωρίς εξοπλισμό: Πάνω από 12.000 οι επιχειρήσεις διάσωσης

Τρόμο προκαλεί η εικόνα μιας οικογένειας που καταγράφηκε να κάνει μια επικίνδυνη ανάβαση χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας στους Ιταλικούς Δολομίτες, στις Άλπεις. Οι γονείς και το μικρό παιδί τους εντοπίστηκαν από έναν άλλο συγκλονισμένο ορειβάτη που τους βιντεοσκόπησε καθώς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη ανάβαση Via Ferrata. Η ανάβαση περιλαμβάνει την πορεία κατά μήκος λεπτών προεξοχών σε υψόμετρα που προκαλούν ανατριχίλα, χρησιμοποιώντας μεταλλικά καλώδια, σκάλες και μεταλλικά εξαρτήματα αγκυρωμένα στο βράχο. Πολλά από αυτά έχουν απομείνει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εγκαταστάθηκαν από τους στρατιώτες των Άλπεων. Η οικογένεια – ξένοι τουρίστες – εντοπίστηκε στο τμήμα Bepi Zac της Via Ferrata – το οποίο βαθμολογείται ως δύσκολο – και εκτείνεται μεταξύ μιας βραχώδους κορυφογραμμής από το Passo Selle έως την Forcella Laghet στην οροσειρά Monzoni κοντά στο Τρέντο. Ένας οδηγός αναφέρει ότι η διαδρομή – η οποία φτάνει σε ένα ύψος 2730 μέτρων – είναι «εκτεθειμένη» και έχει «στενές προεξοχές» και «απροστάτευτα μονοπάτια», τα οποία «αναμφισβήτητα τροφοδοτούν την αδρεναλίνη».

Το βίντεο δείχνει τον πατέρα να κρατάει το παιδί του στην αγκαλιά του, καθώς προχωράει προσεκτικά κατά μήκος της εγκατάστασης μεταφοράς με συρματόσχοινα, κρατώντας το σύρμα με το ένα χέρι, ενώ η σύζυγός του βρίσκεται πίσω του και κρατάει το ίδιο εξάρτημα. Ο Luigi Bartocci, ο οποίος δημοσίευσε το βίντεο, είπε: «Κοιτάξτε αυτόν τον τρελό, είναι εντελώς τρελός, θα το δείτε αυτό, κοιτάξτε το, παιδιά. Εκεί είναι με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά του. Είναι απίστευτο. Βρίσκονται σε ύψος σχεδόν 3.000 μέτρων και δεν έχουν κανένα εξοπλισμό ασφαλείας, δεν έχουν τίποτα». «Κοιτάξτε πού βρίσκεται», προσθέτει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει προσεκτικά το τμήμα πριν φτάσει σε ένα φαρδύτερο μονοπάτι, στη βάση μιας σκάλας που είναι στερεωμένη στο βράχο. Λίγα λεπτά αργότερα ο Luigi εντόπισε μια μητέρα και ένα παιδί, πάλι ξένοι τουρίστες, να κάνουν την ίδια επικίνδυνη κατάβαση – με το μικρό αγόρι να κρατιέται νευρικά από το καλώδιο, καθώς η μητέρα του ενθάρρυνε το φανερά ανήσυχο παιδί.

Υποτιμούν τους κινδύνους

«Και μετά λένε ότι τα ατυχήματα συμβαίνουν στα βουνά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Luigi πριν ευτυχώς η γυναίκα και το αγόρι φτάσουν στο ίδιο περβάζι με τους προηγούμενους ορειβάτες και συνεχίσουν την πεζοπορία τους. Ο Walter Cainelli, πρόεδρος της τοπικής Alpine Rescue, δήλωσε: «Δυστυχώς υπάρχει μια αυξανόμενη υποτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν. Βασικά, αν φτάσετε σε ένα σημείο όπου δεν μπορείτε να συνεχίσετε επειδή δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τότε γυρίζετε πίσω, είναι τόσο απλό». «Πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους καλούμαστε να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε ανθρώπους που πηγαίνουν στα βουνά ανεπαρκώς προετοιμασμένοι και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό». Ο κ. Cainelli πρόσθεσε ότι το 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.349 επιχειρήσεις των ιταλικών ομάδων διάσωσης των Άλπεων. Ο Maurizio Fugatti, πρόεδρος της επαρχίας Trento, δήλωσε: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στα βουνά μας, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τα γνωρίσουμε είναι να καλλιεργήσουμε πρώτα ένα βαθύ αίσθημα σεβασμού».

«Μην παίζετε με τη ζωή και μην υποτιμάτε τη φύση. Ζούμε στα βουνά εδώ και αιώνες- τα αγαπάμε παρόλο που γνωρίζουμε πόσο σκληρά μπορεί να είναι. Και το τίμημα που πληρώνουν είναι υψηλό, μερικές φορές από εκείνους που έτρεξαν να βοηθήσουν τους άλλους. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη τους είναι να ακολουθούμε τους κανόνες, με σχολαστική σύνεση». «Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους αγαπημένους μας και στους πολλούς ανθρώπους των οποίων η ζωή δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από την απερισκεψία και την απροσεξία». H εγκατάσταση μεταφοράς με συρματόσχοινα στο Bepi Zac διασχίζει θέσεις που κατείχαν τα ιταλικά στρατεύματα και οι Αυστροουγγρικοί αντίπαλοι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι δημοφιλής στους έμπειρους αναζητητές συγκινήσεων. Μεταξύ 4 και 7 Ιουλίου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ατυχήματα στα ιταλικά βουνά, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις