Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού εκσυγχρονισμός 2024: 2+1 πυλώνες για νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού εκσυγχρονισμός 2024: 2+1 πυλώνες για νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης

Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού εκσυγχρονισμός 2024:

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε τους βασικούς άξονες για τον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού, μιλώντας στο θεματικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξάγεται στην Πάτρα. Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου αποκεντρωμένης διακυβέρνησης 2+1 πυλώνων που θα δίνει έμφαση στην μητροπολιτικότητα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που διεξάγεται στην Πάτρα, με θέμα τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών.

«Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το μοντέλο του συγκεντρωτικού γραφειοκρατικού κράτους έχει χρεοκοπήσει παντού, σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Στην Πατρίδα μας ο ρόλος των Περιφερειών αποδείχθηκε καταλυτικός στην πετυχημένη  διαχείριση των κρίσεων, δώσαμε τις εξετάσεις και της περάσαμε για μια ακόμη φορά με επιτυχία. Από την προσπάθειά μας να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας και το δημόσιο σύστημα υγείας, ως και την εκτέλεση κρίσιμων έργων και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε οριστικά πίστα και αυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος να αναγνωριστεί και να υιοθετηθεί ως βασική πολιτική επιλογή και στα ζητήματα της καθημερινότητας». Αναφερόμενος στην έννοια του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, έτσι όπως έχει τεθεί σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για την υιοθέτηση ενός μοντέλου Περιφερειακής Διακυβέρνησης, στα πρότυπα της Ευρώπης, το οποίο -όπως σημείωσε- θα πρέπει να κινείται στους εξής βασικούς πυλώνες:

  • Στην αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων.
  •  Στον  άμεσο και κάθετο έλεγχο όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
  • Στην αύξηση των οικονομικών πόρων και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων και στο «πινγκ-πονγκ των ευθυνών

Ως προς τους δύο πρώτους πυλώνες, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη σημασία να δοθεί τέλος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων και στο «πινγκ-πονγκ των ευθυνών», όπως το χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να υπηρετεί τον ρόλο της, αλλά και προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. «Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην κεντρική κυβέρνηση και νομίζω ότι η βούληση της Κυβέρνησης είναι να τολμήσει να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έφερε, δε, το παράδειγμα της υλοποίησης του «Παρατηρητηρίου Τεχνικών Έργων», μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής, η οποία ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό  στην τελευταία σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας. «Αυτό εν τέλει σημαίνει αρμοδιότητα», δήλωσε, «Η ανάληψη, από την αρχή έως το τέλος, της ευθύνης υλοποίησης, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε παντού πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Ως προς τον τρίτο πυλώνα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε τη σημασία οι Περιφέρειες να διαθέτουν τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου αφενός να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητές τους και αφετέρου να χρηματοδοτούν τα απαραίτητα για την τοπική ανάπτυξη έργα. Ο Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για την πρόκληση να απορροφηθούν στο έπακρο και χωρίς καθυστερήσεις οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και για την ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα  στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την υποστελέχωση των υπηρεσιών. «Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και άμεσες, διότι μετά από 13 και πλέον χρόνια λειτουργίας του θεσμού των Περιφερειών, χρειάζονται προσλήψεις και αύξηση των εργαζομένων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο θεσμικό ρόλο τους», είπε χαρακτηριστικά.

Έμφαση και στα θέματα διαφάνειας και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε, τέλος, ξεχωριστή έμφαση και στα θέματα διαφάνειας και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, φέρνοντας ως απτό παράδειγμα των προθέσεων του νέου μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας, τις σχετικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν για την κατάργηση του επονομαζόμενου «γρηγορόσημου», αλλά και τις πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, στη Διεύθυνση Μεταφορών. «Όπως ανακοινώσαμε, μέχρι το τέλος του έτους, γίνεται  υποχρεωτική η κατ’ οίκον παράδοση διπλωμάτων, αδειών και πινακίδων με έξοδα της Περιφέρειας. Ο στόχος διττός. Αφενός να μηδενιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών στα γκισέ, αφ’ ετέρου να μην υπάρχει η παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση στην επαφή μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και υπηρεσιών, προκειμένου να εξαφανιστούν τα «λαδώματα» από το προσκήνιο», ανέφερε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνοψίζοντας τα όσα ακούστηκαν στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει στην πράξη ένα νέο μοντέλο «μητροπολιτικής» λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, που θα προβλέπει -όπως τόνισε- περισσότερα έσοδα για τις Περιφέρειες, οικονομική ανεξαρτησία, πλήρη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του πολιτικού τους ρόλου. «Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες, που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που απέδειξε στις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς. Μετά την παρέμβασή του στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στην Πάτρα, όπου συζήτησε με τους αρμόδιους φορείς ζητήματα που άπτονται της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις