Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Ο πρώτος δήμος στη χώρα που χρηματοδοτείται για την ενίσχυση της πυροπροστασίας οικισμών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο πρώτος δήμος στη χώρα που χρηματοδοτείται για την ενίσχυση της πυροπροστασίας οικισμών

Ο προϋπολογισμός των έργων πυροπροστασίας που έχουν σχεδιαστεί από τον δήμο Θέρμης ανέρχεται σε 737.556,20

Ο δήμος Θέρμης ήταν ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου το οποίο αφορά στην «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», καθώς ήταν και ο πρώτος ο οποίος υπέβαλε συγκεκριμένο φάκελο αιτημάτων για τις δράσεις που έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει. Ο προϋπολογισμός των έργων πυροπροστασίας που έχουν σχεδιαστεί από τον δήμο Θέρμης ανέρχεται σε 737.556,20 και η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο θα είναι έως 500.000 ευρώ.

Οι πρώτες αποφάσεις για την ένταξη -κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας-στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπογράφηκαν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. Μαζί με τον δήμο Θέρμης, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τη Βόρεια Ελλάδα, περιλαμβάνονται και οι δήμοι Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι πόροι προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

Στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο δήμος Θέρμης αξιολογήθηκαν και οι είκοσι οικισμοί του δήμου ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας από πυρκαγιές υπαίθρου. Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι οι δέκα έξι από τους είκοσι οικισμούς είναι μεσαίας επικινδυνότητας, στους οποίους θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά οικισμό είναι οι εξής:

– Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις: αποκλάδωση των δένδρων μέχρι 2,5μ από το έδαφος, απομάκρυνση υπορόφου, καθαρισμό της παραεδάφιας βλάστησης, και μεταφορά των υλικών καθαρισμού σε συνολική επιφάνεια 328 στρεμμάτων.

– Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων σε συνολική επιφάνεια 328 στρεμμάτων.

– Υλοτομία δένδρων και θάμνων, μεταφορά και στοίβαξη υπολειμμάτων, κατεργασία εδάφους: σε συνολική έκταση 225,60 στρεμμάτων εντοπισμένη κυρίως σε άτομα της φυτοκοινωνίας στα οποία έχει επέλθει ξήρανση και αποτελούν πρόσφορες εστίες ανάπτυξης ή ενδυνάμωσης πυρκαγιάς.

– Καθαρισμός – αραίωση – κλάδευση συστάδας κωνοφόρων, λεπτοί κορμοί και κορμίδια από φυσική αναγέννηση σε συνολική έκταση 50 στρεμμάτων ευνοώντας τα μεγαλύτερα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στην
πυρκαγιά και στην ελάττωση του μήκους φλογών μίας ενδεχόμενης επιφανειακής πυρκαγιάς.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «ο δήμος μας διαθέτει τεράστια επιφάνεια, μέρος της οποίας είναι δάσος ή και δασικές εκτάσεις. Έχουμε είκοσι οικισμούς από τους οποίους στους δέκα έξι, σύμφωνα με την αξιολόγηση την οποία έκαναν οι υπηρεσίες μας, και μάλιστα πολύ έγκαιρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, πέρα απ’ αυτές που ήδη έχουμε κάνει, ώστε να περιορίσουμε τους κινδύνους από πιθανή πυρκαγιά. Έχουμε έτοιμο το σχέδιο των παρεμβάσεων για κάθε οικισμό και είμαστε ο πρώτος δήμος ο οποίος υπέβαλε το σχετικό φάκελος για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο το οποίο και τον ενέκρινε. Έπειτα απ’ αυτό ξεκινούμε αμέσως τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε ξεκινήσουμε τις εργασίες που έχουμε προγραμματίσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις